ß
  • PRO TV
  • (P) Cele mai importante activități din domeniul agricol în funcție de lună

(P) Cele mai importante activități din domeniul agricol în funcție de lună

(P) Cele mai importante activități din domeniul agricol în funcție de lună

Agricultura nu este un domeniu ușor, însă munca este răsplătită pe măsură. Fiecare agricultor știe în permanență ce are de făcut astfel încât să se bucure de o recolta sănătoasă și bogată. Principalele activități din domeniul agricol sunt reprezentate de pregătirea terenului (executarea araturilor), semănat, aplicarea tratamentelor fito-sanitare, executarea diferitelor lucrări de întreținere periodice, recoltarea și bineînțeles eliberarea terenului de resturi vegetale. 

Pentru toate aceste lucrări vei avea nevoie de diferite utilaje agricole: tractoare, combine, accesorii pentru tractoare, remorci agricole și altele. Pentru a te ajuta, în continuare îți vom prezenta cele mai importante activități din domeniul agricol defalcate pe luni.

Ianuarie: este considerată cea mai geroasă luna din an, de aceea este important ca terenul să fie pregătit din toamna pentru temperaturi extreme. Principalele activități agricole din această lună sunt controlul semănăturilor de toamna și scurgerea apei ce ar putea stagna pe semănături.

Februarie: ultima luna de iarnă este cea în care trebuie să ai în vedere pregătirea terenului pentru primele activități agricole. De asemenea, verificarea și pregătirea utilajelor se realizează tot acum, astfel încât orice problema să fie reparată la timp. Principala activitate agricolă din februarie este executarea unor arături pentru primele însămânțări de primăvară. 

Martie: prima lună de activitate agricolă din an și cea care va determina cât de sănătoase și bogate for fi culturile. În funcție de temperaturile acestei luni și de precipitații, poți începe munca mai devreme sau mai târziu. Cea mai importantă activitate agricolă de luna aceasta este bineînțeles semănatul. În prima parte a lunii se va semăna grâu, ovăz, lucerna, iar în a două jumătate in, nutreț, sfeclă de zahăr și multe altele. În același timp cu semănatul se vor încorpora și îngrășămintele minerale. 

Aprilie: este caracterizată de pregătirea terenului pentru însămânțarea păioaselor. Astfel, se însămânțează cu porumb, floarea soarelui, soia, fasole și încep primele tratamente fito-sanitare necesare pentru combaterea dăunătorilor. Pentru această perioada, vei avea nevoie de semănători paioase

Mai: cea mai importantă activitate agricolă din ultima luna de primăvara este reprezentată de irigarea culturilor. Acest pas este extrem de important pentru dezvoltarea corectă a recoltelor. De asemenea, se repetă tratamentele fito-sanitare dacă este cazul și se continuă lucrările de întreținere a culturilor semănate în martie și aprilie. 

Iunie: prima luna de vară este una în care agricultorii nu au prea mult timp de odihnă. Dacă totul a mers conform așteptărilor, la sfârșitul lunii se vor recolta rapița, orzul boabe și grâul de toamna, acestea fiind cele mai importante activități din luna. De asemenea, se pregătește terenul pentru cultura a doua. 

Iulie: cea mai călduroasă lună din an este marcată de recoltarea grâului de toamnă și de primăvară, de recoltarea secarei pentru boabe, a ovazului și orzoaicei. Tot în iulie se pot recolta și cartofii timpurii, dar și mazărea boabe. O altă activitate agricolă importantă este recoltarea și depozitarea furajelor. 

August: în această lună se recoltează ultimele păioase, fasole, porumb, cartof și sfeclă de zahăr. Pe terenurile libere se vor aplică îngrășăminte organice și se vor continua arăturile. 

Septembrie: începutul toamnei este marcat de ultimele recoltări de floarea soarelui, porumb pentru boabe și cartofi. Este perioadă perfectă pentru însămânțarea de toamnă: orz, secară și altele.

Octombrie: este o lună destul de liniștită din punct de vedere al activităților agricole: se continuă insamantarile specifice toamnei, se eliberează terenurile agricole și se efectuează arături. 

Noiembrie: este luna ideală pentru a pregăti terenul pentru toamnă. Astfel, principalele activități agricole sunt legate de eliberarea resturilor vegetale și controlarea semănăturilor de toamna. 

Decembrie: dacă totul a mers perfect până acum, în această luna activitatea agricolă cea mai importantă este controlarea semănăturilor de toamnă. Dacă vremea permite acest lucru, se pot executa arături pentru insamantarile de primăvară.

Așa cum poți observa, fiecare lună este marcată de câte o activitate agricolă specifică. Bineînțeles, ți-am prezentat în mare parte ceea ce se întâmplă: în realitate, sunt mult mai multe etape care contribuie la bunăstarea culturilor. Însă, dacă vrei că recoltele să fie bogate, ține cont de aceste activități principale. 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni