ß
Se spune că seminţele de chia sunt printre cele mai complete şi sănătoase alimente. Pline de nutrienţi, acestea au numeroase beneficii pentru corp şi creier. Seminţele de chia au fost apreciate de azteci şi mayaşi pentru energia pe care o furnizează, “chia” fiind cuvântul mayaş antic pentru “forţă”
Iată de ce ar trebui să introduci în alimentaţia ta budinca de seminţe de chia.
Seminţele de chia furnizează mulţi nutrienţi cu puţine calorii
Cu toate că se regăsesc în dietă încă din cele mai vechi timpuri, seminţele de chia au devenit populare abia de câţiva ani, fiind recunoscute ca superalimente. Cu toate că sunt foarte mici, aceste seminţe împachetează un bogat conţinut nutritiv în puţine calorii. Astfel, 28 de grame de seminţe de chia (sau două linguri) conţin 101 calorii şi 11 grame de fibre, 4 grame de proteine, 9 grame de grăsimi din care 5 grame sunt omega-3, 18% din doza zilnică recomandată de calciu, 30% din doza zilnică recomandată de mangan, 30% din doza zilnică recomandată de magneziu, 27% din doza zilnică recomandată de fosfor, o cantitate mică de zinc, Vitamina B3, potasiu, Vitamina B1 şi Vitamina B2.
Seminţele de chia sunt bogate în antioxidanţi
Antioxidanţii combat efectul radicalilor liberi care pot oxida celulele şi grăbesc îmbătrânirea şi cresc riscul unor boli grave. Studiile au dovedit că seminţele de chia sunt bogate în antioxidanţi benefici pentru sănătate.
Carbohidraţii din seminţele de chia sunt in mare parte fibre
Două linguri de seminţe de chia conţin 12 grame de carbohidraţi, iar 11 grame din acestea constau în fibre pe care organismul le digeră. Fibrele nu cresc zahărul din sânge şi nu necesită producerea de insulina, fiind carbohidraţi benefici pentru organism. Datorită conţinutului crescut de fibre solubile, seminţele de chia pot absorbi până la 12 ori greutatea lor în apă, formând o masă gelatinoasă şi ocupând volumul stomacului. Acest fenomen creşte senzaţia de saţietate, asigură absorbţia lentă a alimentelor şi ajută la consumul redus de calorii, atât de necesar în controlul greutăţii corporale.
Mai mult, fibrele alimentează bacteriile bune din intestin ceea ce ajută la menţinerea florei intestinale, lucru esenţial pentru sănătatea generală.
Seminţele de chia sunt o sursă de proteine superioare
Seminţele de chia conţin 14% proteine, ceea ce este destul de mult faţă de alte plante. Totodată, asigură echilibrul între aminoacizii esenţiali, astfel încât organismul să poate folosi conţinutul proteic. Proteina este benefică pentru sănătate şi ajuta la reducerea greutăţii corporale. Aportul crescut de proteine reduce apetitul şi necesitatea gustarilor nocturne sau a celor dintre mesele principale.
Seminţele de chia ajută la controlul greutăţii corporale
Specialiştii consideră ca seminţele de chia sunt un aliment valoros în controlul greutăţii. Datorită faptului că fibrele solubile absorb o mare cantitate de apă şi îşi măresc foarte mult volumul în stomac, fac din seminţele de chia un aliment săţios care încetineşte absorbţia şi oferă energie pentru o perioadă îndelungată.
Mai mult, studiile au relevat faptul că proteina seminţelor de chia reduce pofta de mâncare. Toate aceste aspecte, corelată cu un stil de viaţă sănătos şi exerciţii fizice, pot ajuta la controlul greutăţii corporale.
Seminţele de chia scad riscurile bolilor cardiace
Datorită faptului că sunt bogate în proteine, fibre şi omega-3, seminţele de chia scad riscurile bolilor cardiace. Studiile au relevat că seminţele de chia scad semnificativ tensiunea arterială, acesta fiind unul din factorii de risc cei mai mari pentru bolile de inimă. Astfel, consumul de seminţe de chia, combinat cu un stil de viaţă sănătos, poate contribui sesizabil la reducerea riscurilor de apariţie a bolilor cardiace.
Seminţele de chia sunt bogate în nutrienţi valoroşi pentru sănătatea sistemului osos
Seminţele de chia conţin calciu, fosfor, proteine şi magneziu - nutrienţi importanţi pentru sănătatea oaselor. Astfel, 28 de grame de seminţe de chia, adică două linguri, conţin 18% din doza zilnică recomandată de calciu, mai mult decât se afla în produsele lactate. Pe de altă parte, seminţele de chia conţin acid fitic, un element care poate diminua absorbţia calciului.
Seminţele de chia pot regla glicemia din sânge
Nivelul crescut al zahărului în sânge este simptomul diabetului de tip 2, o boală foarte des întâlnită în prezent. Acesta este asociat cu multe boli cronice grave, inclusiv bolile de inimă. Cercetările au dovedit că seminţele de chia pot ameliora sensibilitatea la insulina şi controlul glicemiei în sânge după mese.