ß
Cu noi focare de Covid-19 pe glob, Organizația Mondială a Sănătății atrage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea respectării distanțării fizice. Forul mondial a făcut un apel la tineri, cei mai înclinați să ignore recomandările specialiștilor.
Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au explicat că există o creștere importantă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 în rândul tinerilor. Chiar dacă nu sunt întotdeauna expuși aceluiași risc precum persoanele în vârstă sau bolnave, tinerii sunt vectori importanți de răspândire în comunitate a bolii.
Reprezentanții OMS au făcut un apel la respectarea măsurilor de protecție în fața Covid-19, care includ și evitarea zonelor aglomerate din cluburi și terase.
„Tinerii au o oportunitate enormă de a reduce transmiterea prin comportamentul lor. Ei trebuie, de asemenea, să ia în calcul faptul că au o responsabilitate în acest caz. Dacă transmiterea comunitară este ridicată, toată lumea este în pericol, dar puneţi-vă întrebarea: chiar este nevoie să merg la această petrecere?”, a declarat directorul pentru urgenţe sanitare al OMS, Mike Ryan, citat de Agerpres.
Oficialul OMS a adăugat că focarele existente acum în Europa, inclusiv în România, se datorează în mare parte vacanțelor de vară care sunt percepute de locuitori ca o eliberare după perioada grea a autoizolării. Ryan consideră că tinerii au o mare responsabilitate în ceea ce privește reducerea numărului cazurilor de îmbolnăvire, prin evitarea zonelor aglomerate precum plajele, cluburile și terasele.
Dr. Mike Ryan, directorul pentru urgențe sanitare al OMS. FOTO: who.com
Declarațiile lui Mike Ryan vin la circa o lună de la intervenția directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care îi avertizase pe tineri că nu sunt „invincibili” în faţa noului coronavirus.
Un exemplu din România este grăitor. O adolescentă din Bârlad, fiica unor angajați ai Serviciului de Ambulanță Vaslui, și-a invitat 29 de prieteni la Costinețti pentru a-și serba majoratul. Însă, fata s-a simțit rău cu câteva zile și a făcut un test pentru coronavirus.
Nu a mai așteptat rezultatul și a plecat la mare, cu trenul. Acolo i-a îmbolnăvit pe 10 dintre ei, iar tinerii au fost aduși la spital, în Vaslui, cu microbuzul.
Specialiștii încearcă acum să identifice toate persoanele cu care au intrat în contact tinerii la mare, pentru a stopa răspândirea virusului, însă misiunea lor este imposibilă. Nici cei infectați nu știu pe cine au pus în pericol la terasele de pe plajă sau în trenul care i-a dus acolo.
Fotografii: Getty Images
Vezi și VIDEO: Doctor de bine - Care sunt factorii de risc ai astmului bronșic. Sfaturi pentru părinți
Gallery