Din ce în ce mai des, pare că ne îndreptăm către utilizarea materialelor naturale în foarte multe domenii ale vieților noastre. Construcțiile nu fac excepție, deoarece aici se constată o creștere a dorințelor utilizatorilor de a beneficia de materiale cât mai naturale în locuințele lor.
Dacă în anii trecuți erau preferate materialele compozite sau cele care imitau trăsăturile materialelor naturale, iată că acum direcția este de fapt dată de naturalețe, cu tot ceea ce presupune ea.
Top materiale naturale folosite pentru locuințe
Piatra naturală
Piatra naturală în toate formele sale este deosebită, iar beneficiarii au înțeles că prețul crescut se datorează calității garantate, superioare produselor care doar imită anumite caracteristici. Dacă punem în balanță placările cu piatră naturală, granit, travertin sau marmură, cu placările ceramice uzuale, rezultatele pot fi mulțumitoare, deosebite din punct de vedere estetic, însă niciodată nu vor echivala utilizarea produselor de calitate. Acestea au caracteristici superioare, din orice punct de vedere am privi, fie că vorbim despre duritate, rezistență sau frumusețe.
Piatra naturală decorativă a început și ea să contrabalanseze alte metode de fațetare, pentru că oferă suprafețe mai rezistente și estetice decât orice alt tip de material. Folosită pentru placarea gardurilor, a teraselor, a șemineelor sau a grătarelor de grădină, piatra naturală decorativă aduce un plus oricărui spațiu decorat.
Lemnul
Structură compactă, dar ușoară, lemnul a avut, dintotdeauna, probleme în ceea ce privește dăunătorii și rezistența scăzută la umiditate și foc. O dată cu apariția tratamentelor specifice, lemnul a reînceput să fie preferat de către utilizatori, făcându-se astfel trecerea subtilă de la folosirea sa pentru case de vacanță, la utilizarea lui în aproape orice segment al construirii sau decorării unei locuințe. Lemnul poate suporta tratamente de impermeabilizare și ignifugare, păstrează eficiența energetică a unei locuințe, drept pentru care este bun pentru a fi utilizat în orice proiect.
Lemnul poate fi un excelent suport pentru susținere sau poate fi folosit pentru blaturi sau alte obiecte necesare în cadrul gospodăriei.
Bambus
O alternativă a lemnului poate fi bambusul. Firește, însă, acesta nu va avea aceleași caracteristici, însă utilizarea sa în anumite segmente ale casei se va dovedi benefică. Produsele din bambus sunt la mare căutare astăzi, îndeosebi cele menite să fie folosite pentru decorarea locuinței sau pentru creșterea eficienței energetice a acesteia. În țara noastră, bambusul nu este ușor de găsit, fiind un material natural specific altor zone ale globului, însă, poate fi importat și prelucrat, pentru a fi exploatat în locuințe.
Lutul
Deși am crede că era caselor din lut a apus, ei bine aici este marea surpriză. Lutul revine, din nou, în construcții pentru că la polul opus betonului. Față de beton, lutul este călduros și rezistent, mai ales atunci când armarea acestuia se face cu paie, așa numite agregate naturale. Combinația va fi similară betonului, în sensul că se pot construi case din aceste amestecuri, însă deosebirea se va face la nivel de rezistență, acolo unde betonul este net superior. Lutul stă la baza realizării teracotei, material folosit pentru realizarea sobelor, instalație de încălzire cu grad mare de eficiență, uneori, chiar superior încălzirii moderne.
Materialele naturale fac trecerea de la case reci și impersonale la adevărate locuințe cu rădăcini adevărate. În definitiv, casele se realizau așa și odinioară, drept pentru care acest sistem de materiale ar putea reveni la modă pentru a proteja mediul, dar și pe noi înșine, oferindu-ne case sigure și primitoare.
Gallery