ß
  • PRO TV
  • (P) Ce piese auto și consumabile se schimbă în funcție de rulaj?

(P) Ce piese auto și consumabile se schimbă în funcție de rulaj?

(P) Ce piese auto și consumabile se schimbă în funcție de rulaj?

Motorul unei mașini funcționează perfect numai dacă toate componentele sale sunt în stare bună.

De aceea, este necesar să schimbi orice piesă auto la timp, înainte ca aceasta să provoace anumite pagube. Chiar și o garnitură deteriorată poate afecta grav componentele motorului.

De regulă, toate piesele auto trebuie schimbate la un anumit interval, exprimat în număr de kilometri (rulaj) sau ani. Este de preferat să le schimbi conform recomandărilor producătorilor auto și să nu aștepți anumite semnale de la mașină.

Astfel, îți vei păstra mașina în cea mai bună condiție și vei economisi și bani. Înainte de a-ți prezenta care componente se schimbă în funcție de rulaj, trebuie să știi că poți comanda piese auto online și astfel poți economisi timp prețios și chiar și bani. 

1. Filtrele auto: aceste consumabile extrem de ieftine influențează starea mașinii mai mult decât îți imaginezi. Spre exemplu, un filtru de combustibil schimbat la timp poate proteja injectoarele și pompa de transfer. Fiecare producător auto are propriile recomandări de schimbare a filtrelor, însă cel mai adesea se schimbă între 10000 și 30000 km.

Înlocuirea filtrelor depinde foarte mult de stilul de condus, gradul de poluare din oraș, aglomerație (unele filtre se pot auto-curăța după un anumit număr de kilometri parcurși la drum liber, fără obstacole). De asemenea, dacă zilnic petreci mai mult de două ore în traficul din orașele mari, cu siguranță va fi nevoie de schimbarea mai rapidă a filtrelor. 

2. Lichidul de servodirecție: din nefericire, mulți șoferi nu conștientizează rolul acestui lichid și oricât de ciudat ar fi, unii nu își dau seama că acest lichid există, până nu ajung la service.

Ce-i drept, este un lichid care se înlocuiește mult mai rar decât uleiul de exemplu. Unii producători auto recomandă schimbarea lichidului de servodirecție după 50000 km pentru ca sistemul să funcționeze perfect, iar limita maximă la care poți face schimbul este de 100000 km. 

3. Plăcuțele de frână: în general, pentru mașinile care rulează 90% din timp în mediul urban, se recomandă schimbarea plăcuțelor de frână după 10000 km.

În cazul orașelor aglomerate, frâna este acționată foarte des: multe treceri de pietoni, semafoare, trafic aglomerat, situații în care trebuie să acționezi frâna puternic pentru a evita un accident și multe altele. Pe cât posibil, unde poți, utilizează frâna de motor pentru a prelungi viața plăcuțelor. 

4. Kit-ul de ambreiaj: ca și în cazul plăcuțelor de frână, ambreiajul trebuie schimbat mai des în cazul mașinilor care circulă în oraș.

De regulă, producătorii recomandă schimbarea kit-ului de ambreiaj la 150000 km, însă din cauza stilului de condus, acest interval se poate micșora. Îți vei da seama că a venit momentul pentru această operațiune când pedala de ambreiaj începe să cupleze foarte sus. 

5. Kit-ul de distribuție: este cel care asigură aportul de oxigen în camera de ardere și de asemenea cel care ajută la eliminarea gazelor de eșapament.

Distribuția pe curea se schimbă la aproximativ 5 ani de folosire a mașinii sau la 90000 km, iar cea pe lanț la aproximativ 180000 km. Nu aștepta anumite semnale din partea mașinii pentru a schimba distribuția, deoarece în momentul în care se rupe cureaua de exemplu, va provoca daune foarte mari. 

Sperăm că aceste informații te-au ajutat și că vei lua cea mai bună decizie pentru mașina ta, aceea de a schimba aceste piese auto la timp! 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni