ß
Sa ajungi pe Marte de pe Pamant dureaza in jur de 10 luni, insa calatoria aceasta nu poate fi facuta decat dus. Intoarcerea nu este o optiune pentru cei 400 de voluntari care au ales sa plece pentru totdeauna pe Marte, intr-o forma de exil auto-impus, fara precedent in istoria omenirii.
O editie speciala a The Journal of Cosmology dezvaluie detaliile acestei afaceri neobisnuite. O companie privata planuieste ca, in 20 de ani de-acum inainte, sa trimita in jur de 400 de oameni pentru a coloniza planeta Marte. Afla ce ii motiveaza pe voluntarii care s-au oferit sa plece in aceasta calatorie!
“Am avut, inca de mic copil, dorinta de a explora universul si sunt foarte pasionat de rachete”, povesteste Peter Greaves, unul dintre temerarii care vor sa colonizeze Marte. Greaves este tatal a trei copii si detine o companie care ofera servicii de reparare a calculatoarelor.
“Imi imaginez viata pe Marte ca fiind uluitoare, infricosatoare, singuratica si foarte dificila”, spune Peter. “Nu o sa pot sta pe malul unui rau sa admir privelistea, nu voi putea sa-mi imbratisez prietenii sau sa iau o gura de aer proaspat – dar intreaga experienta va fi atat de diferita de ce traiesc alte 6,7 miliarde de oameni, incat consider ca suplineste orice alt neajuns”.
Printre voluntari se numara si un barbat in varsta de 69 de ani, de meserie programator, un student si o asistenta medicala de 45 de ani. Pastorul Paul Gregersen s-a inscris si el pe lista celor ce vor sa paraseasca Pamantul pentru totdeauna.
“Fiindca omenirea continua sa se extinda, viitorul trebuie sa aduca neaparat oportunitati de colonizare a altor planete”, sustine pastorul. “Am convingerea ca oamenii care vor ajunge pe Marte vor avea probleme de ordin religios si multi nu vor mai sti cum sa se raporteze la divinitate. Toti exploratorii au nevoie de lideri spirituali”.
Psihologii care au lucrat cu NASA avertizeaza, insa, ca voluntarii se vor confrunta cu numeroase probleme, si nu numai de ordin spiritual. “Va fi o perioada foarte lunga de izolare si singuratate”, spune Albert Harrison, psiholog pentru astronauti. “Dupa entuziasmul de la inceput, dupa ce vor ajunge pe Marte, le va fi greu, chiar imposibil, sa evite depresia. E greu sa te obisnuiesti cu gandul ca ai renuntat pe vecie la familie, prieteni si toate lucrurile familiare”.
“Toate zilele vor semana foarte mult intre ele. Mediul inconjurator va parea foarte, foarte plictisitor, dupa ce va disparea elementul de noutate. In ciuda pregatirilor si a echipamentului, e posibil sa apara probleme la care inca nu s-a gandit nimeni. Unul cate unul, membrii coloniei vor imbatrani, se vor imbolnavi si vor muri”.
Comunicarea cu Pamantul va avea o intarziere de aproximativ 45 de minute. Voluntatii spun ca stiu ce ii asteapta, dar cred ca se vor descurca. “Am meditat foarte mult la asta si sunt foarte multumit de decizia luata”, spune pastorul Greaves.
In prezent, astronautii de la NASA trebuie sa faca un stagiu de 4-5 ani de antrenament, si fizic si psihic, inainte sa plece in misiuni de lunga durata, iar pentru a fi alesi, trebuie sa aiba o diploma de facultate in stiinta, inginerie sau matematica si o experienta profesionala destul de mare.
Misiunea despre care e vorba aici nu e, insa, sponsorizata de NASA, astfel incat criteriile pentru alegerea colonistilor sunt mai relaxate.
Cu toate ca mai sunt 20 de ani pana vor pleca primii colonisti pe Marte, o problema foarte importanta isi face loc in dezbaterea publica. De ce trebuie neaparat ca misiunea sa fie una doar dus? De ce nu se poate ca unii dintre colonisti sa se intoarca acasa?
Motivele pentru care compania prefera aceasta varianta, trimiterea colonistilor fara posibilitatea de a se intoarce pe Pamant, sunt de ordin financiar. Misiunea doar dus este mult mai avantajoasa din punct de vedere al costurilor; daca e nevoie, compania va trimite provizii suplimentare pe Marte, dar nu ii va aduce inapoi acasa pe voluntari.
“Colonistii vor fi aprovizionati periodic de pe Pamant cu lucrurile necesare supravietuirii, dar trebuie ca si ei sa se adapteze si sa utilizeze resursele disponibile de pe Marte. Asta e si ideea programului, ca primii colonisti sa devina auto-suficienti prin munca lor si sa puna bazele pentru extinderea ulterioara a colonizarii”.
Cei care au lansat programul au fost foarte surprinsi de promptitudinea si de fermitatea din raspunsurile voluntarilor. “E-mailurile primite au fost o surpriza totala. La inceput, credeam ca e o gluma, ca oamenii nu sunt seriosi. Apoi am primit tot mai multe mesaje, de la oameni care isi explicau temeinic decizia si ne spuneau ca se simt pregatiti pentru calatorie, si ne-am dat seama ca vorbesc cat se poate de serios”.
Pasha Rostov, un programator de 69 de ani, isi doreste foarte mult sa plece pe Marte. “Ma descurc foarte bine cu singuratatea. Ma pricep sa folosesc majoritatea uneltelor, imi place sa fac lucrurile sa functioneze, am instalat singur panouri de energie solara la casa mea, am construit – cu propriile maini – trei case, rezistente si stabile”, a explicat el in scrisoarea de motivatie. “Sunt gata sa merg pe Marte. Inscrieti-ma in program, va rog”, si-a incheiat el scrisoarea.