De regulă, nunțile se încadrează într-un tipar clasic, bine definit. Însă, fiecare cuplu știe cel mai bine cum vrea să-și unească destinele, iar primul pas îl reprezintă prezentarea în fața ofițerului de Stare Civilă.
Există tineri care nu-și doresc nimic mai mult decât să fie căsătoriți din punct de vedere legal, dar și miri care vor să separe ziua în care vor spune marele „DA” de cea în care va avea loc ceremonia religioasă și petrecerea de nuntă. Mai puțin apreciată și, totuși, la fel de emoționantă, cununia civilă necesita o organizare în detaliu pentru ca tinerii să pornească împreună în noua viață cu încredere, convingere și relaxare. Indiferent de motivul pentru care vreți să oficiați căsătoria, descoperă mai departe un scurt ghid folositor pentru planificarea minuțioasă a cununiei civile.
Stabilirea datei ceremoniei
Când vine vorba de organizare cununie civilă, la fel ca în cazul oricărui alt eveniment important este necesar să alegi o dată care să se plieze pe disponibilitatea familiei și a invitaților, dar și pe preferințele voastre. Poate visezi să vă prezentați la Starea Civilă în ziua în care împliniți câțiva ani de relație sau într-o alta perioada care înseamnă foarte mult pentru voi. Stabiliți o dată de comun acord și încercați să aveți și câteva variante de rezervă, consultați programul Stării Civile și apoi luați în considerare și programul celor invitați. În mod sigur vei găsi o cale de mijloc, mai ales dacă nu ții să faci cununia civilă într-o zi de sâmbăta, atunci când este foarte aglomerat.
Căutarea locației pentru cununie și petrecere
În principiu, cununia civilă are loc la Starea Civilă sau la Primărie, în orașul de domiciliu al unuia dintre soți. Totuși, dacă îți dorești ceva mai special, poți realiza cununia civilă într-o locație preferată. Exista numeroase restaurante de nuntă în București care dispun de spatii exterioare deosebite unde poți face ceremonia în aer liber, iar apoi o petrecere de căsătorie. Dacă ți se pune la dispoziție un ofițer de la Starea Civilă poți organiza cununia civilă oriunde îți dorești, însă acestea sunt cazuri excepționale și trebuie stabilită de la început disponibilitatea personalului administrativ pentru asemenea evenimente.
Pregătirea invitațiilor pentru cununia civilă
Toți cei care vor participa la ceremonie trebuie să fie anunțați din timp, așa că ai nevoie și de invitații. Însă, pentru acest eveniment nu se fac invitații separate decât dacă cununia are loc cu mult timp înainte de nunta propriu-zisă sau nu va fi urmata și de o ceremonie religioasă. În mod normal, se realizează o invitație comună, care să cuprindă data, ora și locația cununiei civile, precum și detalii despre ceremonia religioasă și petrecerea de nuntă.
Depunerea actelor la Starea Civilă
La fel ca la orice întâlnire cu autoritățile statului, vei avea nevoie de o serie de acte pentru a putea fi emis un certificat de căsătorie în urma acordului vostru. Printre documentele necesare se regăsesc certificatele de naștere și actele de identitate în original și copie, certificat prenupțial cu textul „apt pentru căsătorie” eliberat de medicul de familie. Ține cont că certificatul prenupțial este valabil doar 14 zile de la data eliberării, așa că nu-l solicita decât în momentul depunerii actelor. Toate documentele se depun cu fix 10 zile înainte de data la care îți dorești să aibă loc cununia civilă, așa că asigură-te că ai calculat corect ziua în care te vei căsători. De asemenea, la fel ca și la cununia civilă și la depunerea actelor este necesară prezența ambilor parteneri.
Alegerea martorilor pentru eveniment
La cununia civilă, tinerii au nevoie de doi martori care să semneze în registrul Stării Civile că au luat la cunoștință de uniunea celor doi. În general, nașii sunt cei care fac acest lucru alături de miri, dar dacă nu ați stabilit încă cine vor fi nașii voștri, puteți alege ca martorii la cununia civilă să fie doi prieteni, frați ori alte rude apropiate.
Evenimentele deosebite din viața unui cuplu sunt toate cele în care își declara iubirea în fața celor dragi. Deși nu durează mai mult de 10 minute, cununia civilă reprezintă un moment frumos, în care tinerii intra în rândul celor căsătoriți și își unesc destinele pentru a forma o familie.