Nimeni nu poate spune cu exactitate când a apărut șemineul în forma pe care o cunoaștem noi astăzi. Singurul lucru pe care îl știm cu certitudine este că la începuturi, în locul modernelor seminee pe lemne de astăzi, oamenii le construiau în interiorul casei, din piatră cu lut și prezentând în partea superioară un orificiu cu scop de evacuare a fumului, care trecea direct prin acoperiș.
Această metodă de încălzire își are rădăcinile adânc înfipte în istoria soluțiilor de încălzire neconvențională, din care, peste 20 ani le revin și profesioniștilor sibieni de la PEFOC, ce își propun îmbunătățirea camerelor de ardere performante, prin adăugarea unei componente decorative care să completeze latura lor funcțională cu multă personalitate și stil, adresate până și celor mai exigente gusturi în materie de design și amenajări.
În primul rând, trebuie să știți că șemineele ce funcționează pe bază de lemn sau gaz, sunt împărțite în două mari categorii: șeminee închise (cu vatra închisă și suprafață vitrată) și șeminee deschise (cu vatra deschisă). Șemineele deschise sau tradiționale, cum sunt cunoscute de majoritatea dintre noi, au un randament scăzut, care se cifrează în jurul valorii de 25% și au nevoie de un tiraj crescut ceea ce presupune utilizarea unui coș de fum supradimensionat, cu un diametru interior suficient de mare pentru a putea face față necesarului de aerisire și evacuare a fumului la exterior. În schimb, la șemineele închise povestea este puțin mai complexă iar datorită paletei largi de modele disponibile pe piața de specialitate si acestea la rândul lor, se împart în două categorii specifice: șemineu închis standard și șemineu închis premium.
Din păcate, foarte mulți comercianți, din frica de a-și pierde clienții sau din alte interese mai puțin nobile, “uită” să le menționeze acestora timpii maximi de funcționare ai unui șemineu în general, dar și neplăcerile ulterioare ale unuia de tip închis: geamul murdar în timpul arderii, dar și aspecte reale legate de randamentul fiecărui model în parte. Din păcate, mulți dintre clienți, neavând experiența necesară sau fiind greșit informați, nu fac tocmai cea mai bună alegere sfârșind într-un final, să regrete alegerea făcută, achziționând un șemineu total nepotrivit.
Un șemineu închis, de calitate are un randament de peste 75% și asigură încălzirea alternativă a casei. Geamul șemineului va fi tot timpul curat, siguranța de exploatare fiind maximă. Șemineele închise pot funcționa cu lemne sau pe curent, ca în cazul unui semineu decorativ electric, sunt confecționate din fontă sau oțel, placate cu șamotă sau termotă la interior, design-ul acestora fiind foarte variat și extrem de versatil, putându-se adapta cu ușurință unei povești arhitecturale moderne, rustice, clasice sau individualizate. În funcție de dimensiunile și performanța focarelor cu care sunt dotate, acestea pot încălzi suprafețe destul de generoase, cuprinse între 60 și 150 mp.
PEFOC, grație experienței dobândite în cei peste 20 ani de activitate și prin specialiștii săi bine puși la punct cu tot ceea ce înseamnă universul sistemelor de încălzire alternativă, poate să vă ajute să luați cea mai bună decizia potrivită pentru căminul dumneavoastră. De la șeminee tradiționale sau moderne, și până la gratare gradina, obiectivul nostru constă în comercializarea de produse în care credem cu adevărat și pe care le considerăm soluții perfecte pentru confortul și căldura casei în care locuiți.