După cazul incredibil al fotbaliștilor de la CFR Cluj care au ieșit fals pozitivi la testul pentru coronavirus și apoi negativ la următoarele două testări, Nelu Tătaru dă explicații legate de acuratețea acestora.
"Da, există teste fals pozitive, fals negative. Lucrându-se în serie, există şi probabilitatea ca aceste teste să fie toate la fel, negative sau pozitive. Rezultatul unui test ţine foarte mult de aparat, de reactivi, de partea umană. Dacă, de exemplu, reactivii nu au fost de o anumită calitate, putem să ne aşteptăm la acest rezultat, mai ales că erau la toate testele care s-au făcut, fals pozitive prima dată şi negative a doua oară. Dar orice punct de lucru îşi achiziţionează, în funcţie de aparatul pe care îl are, şi reactivii şi testele", a explicat Tătaru, la Digi 24.
Coronavirus: 30% din bolnavi nu sunt detectaţi de testele actuale
În urma cu 3 luni,specialiștii anunțau că testele actuale de diagnosticare a infecţiei virale COVID-19 nu detectează trei bolnavi din zece, potrivit unor estimări, o marjă de eroare care nu ar avea însă legătură cu fiabilitatea lor şi care s-ar explica adeseori printr-o prelevare necorespunzătoare.
"Din 100 de pacienţi testaţi, 30 rămân nedepistaţi", spunea Francois Blanchecotte, preşedintele Sindicatului biologilor din Franţa.
Nu testul în sine reprezintă cauza acestui fenomen, ci modul în care a fost realizată prelevarea. Sensibilitatea testului este de "98% atunci când prelevarea este corectă", a subliniat medicul Francois Blanchecotte.
Tehnica utilizată, denumită RT-PCR, este o metodă de amplificare a materialului genetic al virusului.
"Trebuie ca tamponul să fie introdus destul de în profunzime, nu doar la intrarea în nas", a subliniat Andrew Preston, profesor la Universitatea Bath din Anglia.
Într-adevăr, virusul nu este prezent peste tot: pentru a fi siguri că prelevarea este corectă, medicii nu trebuie să se oprească la nivelul nărilor pacientului, ci să traverseze fosele nazale şi să ajungă până în partea superioară a faringelui. Este o manevră dezagreabilă pentru pacient, dar care, paradoxal, garantează succesul operaţiunii de testare.
"Dacă virusul nu este prezent pe tampon, rezultatul vă fi negativ", a insistat profesorul Preston.