• PRO TV
  • Ar putea o banală răceală să ne ofere imunitate față de Covid-19?

Ar putea o banală răceală să ne ofere imunitate față de Covid-19?

Ar putea o banală răceală să ne ofere imunitate față de Covid-19?

Un studiu semnat de un cercetător imunolog de la Universitatea din Cambridge explică de ce virusurile responsabile pentru gripă sau răceală ar putea să scoată din circulație noul coronavirus, în această iarnă. 

Conform imunologului, SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, nu dă semne de dispariție în această vară. Mulți specialiști cred că un al doilea val semnificativ va veni în toamnă sau iarnă. Scenariul ar reflecta comportamentul pandemiei din 2009 de ”gripă porcină”, dar și al ”gripei spaniole”, din 1918.

Dacă noul coronavirus, SARS-CoV-2, va reapărea în iarnă, se va afla pe un teritoriu aglomerat de virusuri respiratorii, specifice anotimpului, printre care gripa, rinovirusul, virusului respirator sincițial și alte patru tulpini de coronavirus care pot cauza simptome de răceală banală. 

Ce efecte pot avea aceste virusuri în răspândirea SARS-CoV-2?

Vor coexista în armonie sau vor scoate din circulație SARS-CoV-2? Nimeni nu poate ști cu certitudine, dar imunologii au cercetat interacțiunea din trecut dintre aceste virusuri sezoniere și alte virusuri cunoscute.

Protecția încrucișată

Protecția încrucișată explică eficiența vaccinului gripal. În fiecare an, oamenii de știință ghicesc ce tulpină de gripă va fi, în respectivul sezon, cea mai răspândită. Invariabil, opțiunea aleasă de aceștia este ”greșită”, dar vaccinul este suficient de bun pentru preveni infectarea. 

De asemenea, protecția încrucișată explică de ce oamenii în vârstă au trecut neașteptat de bine de pandemia de gripă din 2009: tulpinile de gripă H1N1 au circulat și în prima jumătate a secolului 20 și oricine a fost expus la acestea le-a reținut în memoria imunitară tip de zeci de ani. 

Protecția încrucișată reglează și ciclul de transmisie a coronavirusurilor sezoniere. Cele patru coronavirusuri sunt împărțite în două perechi asemănătoare din punct de vedere genetic, alpha și beta, care provoacă epidemii cu rândul. Fiecare tulpină inhibă răspândirea ”rudei” sale cele mai apropiate, ceea ce înseamnă că ciclul durează doi ani. SARS-CoV-2 este un coronavirus de tipul ”beta” ceea ce înseamnă că s-ar putea să concureze cu două ”rude” ale sale în timpul valului din toamnă și iarnă.

Un studiu recent arată că SARS-CoV-2 poate fi recunoscut de sistemul imunitar al persoanelor care au fost în trecut infectate cu unul dintre coronavirusurile de tipul alpha sau beta. Chiar dacă nu garantează protecție încrucișată, este una dintre condițiile necesare. 

Câteodată, chiar și virusurile neînrudite pot induce protecție. În 2009, pademia de gripă H1N1 a întârziat vârfului sezonului virusului respirator sincițial cu câteva săptămâni. Explicație are de-a face cu răspunsul organismului. Când sistemul imunitar lucrează deja la capacitate maximă, este în măsură să lupte cu infecțiile provocate de alți intruși

Protecția încrucișată este însă doar o jumătate a poveștii. Virusurile pot exarceba daunele provocate de altele. De exemplu, HIV și pojarul atacă direct sistemul imunitar, slăbind scutul de protecție al organismului și lăsând pacientul vulnerabili în fața altori patogeni. 

Conform oamenilor de știință, nu este foarte clar ce se va întâmpla în perioada următoare, dar semnele vor apărea în curând. Primele informații despre interacțiunea virusurilor vor veni din emisfera sudică, care tocmai intră în sezonul specific infecțiilor respiratorii. 

Foto. Shutterstock

Vezi și: Întrebarea Mesei Rotunde cu Alex Alvarez: Topul celor mai sexy vloggerițe 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni