ß
  • PRO TV
  • O firmă israeliană, cu doi laureați Nobel consultanți, spune că va vindeca diabetul în câțiva ani

O firmă israeliană, cu doi laureați Nobel consultanți, spune că va vindeca diabetul în câțiva ani

O firmă israeliană, cu doi laureați Nobel consultanți, spune că va vindeca diabetul în câțiva ani

O companie israeliană care pretinde că a creat un “micro-pancreas” ce poate „vindeca” diabetul pentru milioane de oameni a declarat că va depune luna viitoare o cerere în Marea Britanie pentru începerea unor studii clinice pe subiecți umani.    

Betalin Therapeutics afirmă că pancreasul „bio-artificial” are drept scop eliberarea pacienților de nevoia de injecții cu insulină și de monitorizarea permanentă a zahărului din sânge. Este conceput pentru persoanele cu diabet zaharat tip 1 și pentru cei cu diabet zaharat de tip 2 care necesită insulină.
 
Firma cu sediul din Ierusalim a declarat pentru publicația britanică The Guardian că va oferi un plan pentru studii clinice agenției de reglementare a Marii Britanii în luna august a acestui an. Betalin își propune să demareze testarea pe subiecți umani la începutul anului viitor, cu speranța de a intra pe piață până în 2024.


 

Un element central al inovației este un eșafodaj biologic, adaptat din țesutul pulmonar de porc, ce deține celulele beta. Aceste celule eliberează insulină pe baza nivelului de zahăr din sânge al pacientului. Pancreasul artificial în miniatură, vizibil doar pentru ochiul liber, este implantat sub pielea de pe coapsă folosind anestezie locală.
 
„Tehnologia noastră unică permite organismului să se vindece singur”, a spus Nikolai Kunicher, directorul executiv al Betalin. „Deocamdată, focusul este pus pe vindecarea diabetului, dar există multe alte boli pe care intenționăm să le vindecăm cu ajutorul acestei tehnologii.”
 
Peste 460 de milioane de oameni trăiesc cu diabet, potrivit Federației Internaționale de Diabet, deși nu toți au fost diagnosticați. Un studiu din 2016 realizat de Organizația Mondială a Sănătății a constatat că tulburarea metabolică a fost a șaptea cea mai frecventă cauză de deces, după accidentele rutiere.
 
Tehnologia promovată de Betalin a fost dezvoltată de prof. Eduardo Mitrani de la Hebrew University din Jerusalem Institute of Life Sciences.
 
Compania a spus că a ales să efectueze teste în Marea Britanie, deoarece țara a aprobat deja un alt tratament pentru diabet, numit Protocol Edmonton, în care celulele beta sunt implantate pe ficat. Dar Betalin promite că micro-pancreasul va fi mai robust, mai îndelungat și mai ieftin, deși este totuși probabil să coste peste 40.000 de dolari (31.000 de lire sterline).


 
Testele sunt planificate în mai multe spitale afiliate universităților din Leeds și Newcastle și îl au pe Omar Masood, un chirurg de transplant din Marea Britanie, cu experiență în combaterea diabetului, ca și lider de proiect.

„Această descoperire are potențialul de a ajuta până la 400.000 de oameni în Marea Britanie”, afirmă Omar Masood .
 
Comitetul consultativ de la Betalin include doi laureați Nobel în chimie, amândoi diagnosticați cu diabet - Sidney Altman de la Universitatea Yale și Arieh Warshel de la Universitatea din Carolina de Sud.
 
Proiectul a primit subvenții în valoare de aproximativ 4,5 milioane de lire sterline de la UE și a strâns peste 6 milioane de lire sterline din partea investitorilor chinezi, americani și israelieni.

PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA "FACEM LEVEL":

FOTO: SHUTTERSTOCK

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni