• PRO TV
  • (P) Ai aflat că ești însărcinată? Iată ce pregătiri trebuie să faci

(P) Ai aflat că ești însărcinată? Iată ce pregătiri trebuie să faci

(P) Ai aflat că ești însărcinată? Iată ce pregătiri trebuie să faci

Un test de sarcină pozitiv poate aduce multă bucurie în viața unei femei sau a unui cuplu. Doar că, din momentul în care afli că ești însărcinată, trebuie să începi o serie de pregătiri pentru ca bebelușul să vină pe lume într-un mediu armonios și sigur. Dacă euforia veștii că ești însărcinată a trecut, iată ce ar trebui să faci în primele luni de sarcină.

Alege un medic sau o moașă

Funcție de felul în care vrei să naști, alege un medic ginecolog-obstetrician sau o moașă care să-ți urmărească sarcina și să se asigure că nu sunt probleme cu bebelușul. Pentru că vei merge de mai multe ori la ei, găsește pe cineva care îți poate răspunde la toate întrebările fără să te simți inconfortabil. Odată alegerea făcută, fă-ți prima programare la consult. Discută despre planurile legate de naștere, despre etapele sarcinii și întâlnirile necesare.

Află termenul sarcinii

Data la care sarcina ta va ajunge la termen ți-o poate calcula medicul, la consultul ginecologic, sau o poți afla, cu aproximație, folosind aplicatii disponibile online, precum cea de aici. E important să știi când va veni pe lume bebelușul. Așa, te poți gândi deja la acea data cu drag și poți planifica evenimentele din viața ta, în jurul ei.

Decide când anunți sarcina

Unele femei anunță că vor deveni mame abia după primul trimestru de sarcină, atunci când riscul să o piardă scade. Altele fac anunțul de la primul test pozitiv. Discută cu partenerul tău și hotărâți, împreună, când faceți acest pas. Este important să hotărăști când anunți angajatorul că ești însărcinată. Unele femei întârzie anunțul oficial, pentru a nu fi tratate diferit de șefi sau colegi, altele vor ca cei din jur să știe de ce comportamentul lor ar putea fi diferit.

La fel de important ca momentul anunțului este și felul în care îl faci. Familia sau prietenii apropiați pot fi anunțați față în față, la telefon sau pe social media. De asemenea, poți trimite o fotografie sau un clip creativ, care să sugereze fericitul eveniment.

Fă un calcul al finanțelor pe care te bazezi

Creșterea unui copil este, pe cât de plină de satisfacții, pe atât de costisitoare. În momentul în care rămâi însărcinată, calculează-ți resurselor financiare pe care te vei baza în primul an din viața bebelușului. Fă un tabel cu cheltuielile necesare, de la accesorii și haine pentru bebeluș, până la scutece, lapte praf sau cereale pentru bebeluși. Trebuie să știi ce te așteaptă, din punct de vedere financiar, ca să-ți poți gestiona bine resursele și să te bucuri de o perioadă lipsită de griji, după naștere.

Caută nume pentru copil

După ecografia la care ai aflat sexul copilului, poți deja să începi să cauți un prenume pentru cel mic. Întreabă-ți prietenii sau familia, caută în cărți sau pe aplicații de nume ce semnificații au diverse prenume. Fă o listă cu cele preferate. Nu te hotărî imediat, ci lasă timpul să lucreze. Într-una dintre zile, vei simți care e numele copilului tău.

Citește despre etapele prin care va trece corpul tău

În primele luni de sarcină, documentează-te despre ce va urma. Alege câteva surse de încredere și nu lua în calcul toate informațiile care circulă pe net. Caută una sau două cărți care explică sarcina pas cu pas sau informează-te de pe site-urile asociaților pentru protejarea mamei și copilului. Citește, ca să fii pregătită pentru schimbările prin care va trece corpul tău. Fiecare femeie reacționează însă diferit în sarcină, așa că observă-ți corpul și fii atentă la nevoile lui!

Bucură-te de această perioadă și de viața care crește în interiorul tău și încearcă să fii cât mai relaxată, pentru a-i putea oferi bebelușului tău tot ce are nevoie.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni