Citeste mai mult despre:
Divertisment,
Epidemiologul român Molnar Geza a explicat de ce persoanele asimptomatice transmit noul coronavirus în moduri diferite.
Mai mult, acesta a precizat într-un interviu dat la
Digi24 că
„lumea științifică împarte perioada unui asimptomatic în trei etape”, dar și că asimptomaticii joacă un rol important în transmiterea virusului.
Molnar Geza a declarat pentru
Digi 24 că:
” Începem să ajungem la vârf. După două, trei săptămâni trebuie în mod biologic să urmeze începerea descreșterii morbidității care va avea o durată probabilă de 30, 35 de zile, în descreștere, nu cu dispariția virusului, ci cu dispariția stărilor epidemice din diferite județe.Atât la Brșov, cât și la Prahova, Dâmbovița situația a cam fost scăpată din mână. Pentru că nu se poate să avem o creștere atât de bruscă la niște județe și la niște populații la care creșterea durează deja de 3 săptămâni.
Potrivit epidemiologului, cele trei etape în care împarte lumea științifică perioada de asimptomatic sunt:
Prima etapă - primele trei, patru zile de la momentul infectării, când transmiterea esre redusă.
A doua etapă - a patra, a cincea zi și până în a opta sau a noua zi - transmiterea este accentuată și aceasta este perioada cea mai periculoasă.
A treia etapă - după 10 zile scade semnificativ rata de transmisibilitate.
Potrivit epidemiologului, e indicat să luam în calcul și contextul în care testăm, din ce în ce mai mult și depistăm inclusiv asimptomaticii. Potrivit acestuia, morbitatea cu toate cazurile cumulate este peste 170 la suta de mii, care ne situează undeva la mijlocul țărilor europene, dar există o modificare dinamică ce se schimbă în fiecare zi.
PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA EXCLUSIV "SHARE ÎN BUCATE":
FOTO: SHUTTERSTOCK