Cataracta este una dintre bolile ce atacă ochiul uman. Aceasta se caracterizează prin opacifierea cristalinului. De pe urma cataractei, pacienții se confruntă cu o scădere progresivă a vederii care la început este însoțită și de fotofobie. În cazul în care cataracta apare în urma unui traumatism, scăderea calității vederii se poate desfășura rapid, în câteva săptămâni.
De-a lungul timpului s-a demonstrat că tratamentul cu picături este ineficient în tratarea cataractei. Se pare că nici prin schimbarea ochelarilor sau a lentilelor de contact pacientul nu poate beneficia decât de o îmbunătățire parțială a vederii. Singurul tratament curativ pentru combatarea cataractei este intervenția chirurgicală. Prin intermediul său, cristalinul natural va fi înlocuit cu unul artificial.
În ce constă operația de cataractă?
Scopul operației de cataractă este cel de emulsificare și eliminare ulterioară a cristalinului opacifiat. Locul său va fi luat de un cristalin artificial, implantat prin intermediul unei sonde cu ultrasunete. Operația este minim invazivă, astfel că sonda va fi introdusă printr-o incizie mică.
În cazuri extreme de cataractă se poate recurge la eliminarea manuală a cristalinului opacifiat, de către medicul oftalmolog.
Incizia realizată pentru a introduce sonda cu ultrasunete se poate închide spontan sau forțat, prin utilizarea firelor de sutură. În cazul închiderii forțate, firele vor fi extrase după câteva săptămâni. Nu trebuie să existe nicio grijă din partea pacienților cum că ochiul nu ar fi în siguranță, deoarece acesta va rămâne bandajat până la controlul din următoarea zi.
Cât durează intervenția chirurgicală de eliminare a cataractei?
După cum experții în domeniu de la Medoptic afirmă, operația durează, în mod normal, între 15 și 30 de minute. Excepție de la regulă fac cazurile mai complicate.
Pentru ca totul să se desfășoare normal, anestezia pacietului va fi fie topică (prin picături), fie locală (în zona imediat apropiată ochiului). Din nou, excepție de la regulă fac cazurile mai complicate în care medicii vor opta pentru anestezia generală.
Ce trebuie să facă și să nu facă pacienții în ziua operației?
Pacienții pot lua o masă ușoară în ziua operației de cataractă, însă aceasta se recomandă a fi cu cel puțin 4 ore înainte de intervenție. Nu există restricții în ceea ce privește consumul de apă, așa că pacienții se pot hidrata corespunzător.
În cazul în care pacienții sunt sub tratamente cronice, este recomandată informarea medicului pentru a vedea dacă tratamentele pot fi sau nu suspendate.
Operația de cataractă devine o intervenție chirurgicală complicată atunci când cataracta este avansată sau dură, pupila se dilată prea puțin, numărul celulelor endoteliale corneene este scăzut, pacientul a suferit traumatisme oculare, zona cristaliniană prezintă fragilitate.
Mai multe informații despre operația de cataractă pot obține cei interesați direct din cadrul site-ului oficial al celor de la Medoptic - medoptic.ro.
DISCLAIMER: Informații oferite de personal avizat, dar pentru că fiecare caz este particular e nevoie de un consult de specialitate pentru a stabili conduita terapeutică. Evitați automedicația!