• PRO TV
  • Director OMS: „Există situații în care carantina e singura opțiune”

Director OMS: „Există situații în care carantina e singura opțiune”

Director OMS: „Există situații în care carantina e singura opțiune”

Liderii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) nu văd cu ochi buni anumite măsuri de relaxare luate de statele lumii în criza Covid-19. Instituția anticipează că ne vom întoarce la restricții din cauza numărului în creștere de îmbolnăviri.

Organizația Mondială a Sănătății, prin vocea directorului executiv Mike Ryan, a tras un semnal de alarmă în legătură cu relaxarea măsurile de protecție a populației. Liderul OMS susține că unele state reușesc să țină sub control boala provocată de noul coronavirus, în timp ce altele s-ar putea întoarce la carantină din cauza relaxării și „deschiderii”.

Multe state reușesc să gestioneze focarele și creșterile prin carantinarea unor zone geografice limitate, a unor mici regiuni, pentru a ține sub control răspândirea bolii. Cred că este o chestiune de proporții. Statele pot și ar trebui să țină sub control boala prin aceste măsuri. Cu toții dorim să evităm ca țările să revină la închiderea totală. Nimeni nu dorește acest lucru, dar există situații în care aceasta este singura opțiune”, a spus dr. Mike Ryan la briefingul de presă de vineri, 10 iulie. 

„Este puțin probabil să putem eradica sau elimina acest virus”

Directorul executiv al OMS a explicat că în condițiile în care statele nu iau măsuri în funcție de evoluția numărului de cazuri de Covid-19 și nu se adaptează corect la infecție, nu ne putem gândi la eradicarea virusului. 

Sfatul nostru a fost acela ca statele să se deschidă lent, treptat. Să aștepte între diferitele faze ale deschiderii, pentru a se asigura că datele pe care le au despre virus sunt corecte și clare; să fie gata să facă un pas în spate sau unul în față, în funcție de ce spun datele și să accepte realitatea că, în situația actuală, este puțin probabil să putem eradica sau elimina acest virus. Există condiții de mediu particulare care pot apărea, cum sunt statele insulare. Până și ele pot importa cazuri. Mereu există un risc”, a mai spus acesta.

În România, carantinarea a fost declarată neconstituțională

Până vineri, 532 de pacienți din România, testați pozitiv cu noul coronavirus, au fost externați din spitale la cerere. Reținerea în spital a bolnavilor de Covid-19 asimptomatici nu mai este posibilă, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituționale unele măsuri luate de guvern în timpul pandemiei.

Curtea a motivat că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, „au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale”. Mai mult, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin ordonanță de urgență reprezintă o restrângere a drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

În acest moment se lucrează la adoptarea unei legi care să permită carantinarea și izolarea bolnavilor de Covid-19 care nu prezintă simptome. Comisia juridică a Senatului a reluat luni dezbaterile asupra acestui proiect de lege.

România are 32.535 de cazuri de Covid-19 confirmate. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.387 au fost externate, dintre care 21.545 de pacienți vindecați și 1.842 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.  

Fotografii: Agerpres/WHO

Vezi și VIDEO: Alexandra Stan, aventuri la malul mării. Cât de bine arată vedeta în costum de baie

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni