Pentru cei care-I știu doar de pe scenă, e Puya. Acasă, e Dragoș, un om care nu se deschide public decât rareori. Puya dezvăluie pentru PROTV.RO cum l-a schimbat statutul de bărbat însurat și ce apreciază cel mai mult la soția lui.
Rapperii nu-s deloc complicați. Pun în versuri ceea ce și tu ai spune, dacă ai avea puțin talent. Cântă despre „frații din cartier”, „dujmanii” lor și femeile frumoase care aleargă după ei. Știi și tu vreo câțiva.
Băieții ăia „jmecheri” din anii ‘90 care vorbeau în versuri despre un cartier pe care tu nu-l vedeai niciodată așa cum îl cântau ei. Erau viteji în piesele lor „gangsta” și mai că-i invidiai pentru stilul lor de viață.
Nu știm câte femei i-au căzut la picioare lui Puya, însă știm că a curtat intens o fată are făcea facultatea la Cluj. El nu era genul studios, dar avea școala vieții deprinsă în Sălăjan, unde a învățat că dacă pui mâna pe o femeie „de treabă” nu trebuie s-o lași să-ți scape. Două decenii mai târziu, acea femeie este mama celor 3 fete ale sale și omul pe care-l prețuiește cel mai mult.
Puya povestește în acest interviu cum a cunoscut-o pe Melinda, cum l-a schimbat experiența de soț și tată și ce anume ține familia lor atât de unită.
Florin Piersic zicea odată că „ăla care face doar fete e bărbat adevărat”. Nu știu ce a vrut să spună cu „bărbat adevărat”. Pentru tine ce înseamnă să fii bărbat adevărat?
„Habar n-am nici eu ce vrea să zică vorba asta. Dacă fac sau nu fUck fete multe, nu de aici vine musai bărbăția, zic eu. Asta ar însemna că tata e fraier, nu? Noi am fost 3 băieți și o soră la părinți. Bărbat adevărat, părerea mea, e unul care își asumă familia până la capăt. E greu când încep să-ți urle noaptea în cap și încep să-ți ia din banii de distracție, așa dintr-o dată. E mai ușor să inventezi certuri și să fugi.
Mai nou văd că se practică din ce în ce mai des faza asta. Pentru unii, bărbat adevărat înseamnă să intri în postnatal și să împingi caruțu’ în parc, doar pentru că nevasta ta are salariu mai mare. Eu nu subscriu ideii.”
Soția ta ți-a spus vreodată că ai fi bărbatul ăla pe care îl căuta? Mai mult ca sigur ești, altfel n-ar fi stat cu tine. Dar ți-a spus-o vreodată?
„Dacă nu știu cum am nimerit eu cu tine înseamnă asta… Da, probabil mi-a zis, da’ nu mi-am dat eu seama. Cred că până să se gândească ea bine, nu prea a mai avut de ales. Vezi tu, toate la timpul lor! Ea avea 17 ani când ne-am cunoscut, eu 26. Nebunia tinereții te face să treci peste toate micile imperfecțiuni. Vezi totul frumos. Am avut timp să ne vedem cu bune și cu rele. Perfecțiunea nu există și cine o caută rămâne singur.
Mereu am spus că dacă ar fi să ne întâlnim la vârsta asta, sigur nu ne-am mai combina. Am fi atât de ciufuți și trecuți prin viață, că nu ne-am mai suporta defectele, unul altuia. Nu știu dacă sunt sau nu sunt ăla de îl caută ea, dar eu sunt 100% că pe ea o căutam (na, dragă, că am zis-o; ca să rămână scris aici, dovadă; să nu mai spui că niciodată nu mi-ai făcut și mie o declarație și d’astea).
Voi sunteți împreună de prin 2006. Cum au fost pentru ea acei ani în care tu erai băiatul de cartier care trăia în Sălăjan? Să fie iubita/soția unui dur...
„Păi, cred că dur, cum să fie? Pe prima fată am observat-o prin casă după 2 ani. Nu prea am amintiri din copilăria ei, sincer. Era un du-te vino la mine. În 2010 erau și câte 3-4 spectacole într-o zi. Din păcate, cred că era mai mult singură. În prima fază, eu am făcut naveta la Cluj, unde ea era la facultate. Nu mergea așa, cu: Bună! Ce faci? Hai la București! Nu vrei să știi câte concerte, pe lună, îmi găseam în județul Cluj…
Mă duceam oriunde să cânt în zonă, doar ca să ajung acolo. Pe vremea aia, eram Dragoș Gărdescu, managerul lui Puya (râde). Când am ajuns la București, în prima zi am plimbat-o prin IOR, după care mi-a văzut anturajul și n-am mai putut să ascund mare lucru. Și-a dat seama că nu cunosc nici un student. Cred că s-a obișnuit treptat… na, doar nu cântam la Operă, nu? Cred că a bănuit așa în ce se băga.”
„Chiar vrei să știi ? E o chestie pe care încă ne certăm și azi. Ea prezenta Balulul bobocilor în Deva și eu trebuia să cânt. Doar că aveau 1.000 de oameni în sală și mie mi-au zis că nu mai au bani. Așa că nu am mai cântat. Practic, mi-a tras țeapă la concert. Nu ți se pare romantic? Nici acum nu recunoaște și spune că, de fapt, eu le-am tras țeapă. Era tare în gură, sincer, și asta mi-a plăcut.
Bine acum regret, sincer (râde). Am făcut schimb de telefoane și am tot vorbit. A durat ceva, oricum. Cântam pe oriunde, oricum, numai să merg încolo. Până într-o zi când mi-am luat inima în dinți și i-am sunat părinții.”
Ce a reușit să schimbe la tine, în bine, femeia de lângă tine? Știi bine că partenerele noastre au tendința asta...
„În primul rând, nu am mai dormit cu televizorul aprins. După aia, am început să stau mai des pe acasă. M-am căsătorit, am făcut copii, o familie și, automat, am început să nu mă mai gândesc doar la mine. Așa am început să strâng bani. Că eu bani mai avusesem, da’ îi făceam praf mereu că, na, viața de rockstar cere sacrificii. Sunt sigur că dacă nu făceam pasul ăsta, eram vai de capul meu. Bărbații au tendința să copilărească până la adânci bătrâneți. Probabil d’aia eu mă joc cel mai bine cu copiii, nu ea.”
„De greșit, greșesc, nu sunt ușă de biserică, dar ce nu o să poată schimba niciodată la mine este speranța că într-o zi mă voi îndrepta. Niciodată nu va putea schimba această dorință arzătoare, această luptă neîncetată pe care o voi duce cu mine însumi, pentru ca la sfârșit să ajungem amândoi la victoria finală și să fiu, în sfârșit, cel mai cuminte băiat din cartier. Voi fi de neînduplecat... Poate să îmi ceară orice, dar nu voi renunța la asta!!!” (râde cu poftă).
Cum îi arăți soției că e specială pentru tine? Faci asta, nu? Mai mult decât acum 15 ani...
„Nu prea mă pricep la asta. Fac și eu ce mă taie capu’. Ultima oară am cules vreo 100 de bujori, florile ei preferate. Până la anu’, sper să fie suficient. Consider că dacă spui de o mie de ori pe zi Te iubesc nu mai are nici o valoare. Acum 15 ani erau mai mult vorbe. E simplu să spui cuvinte frumoase. Cred că faptele contează.”
Ce ai vrea că fetele voastre să nu uite niciodată despre mama lor? Care ar fi cea mai mare calitate a ei?
„Să îi moștenească talentul de a cântări bine oamenii. De cele mai multe ori nu ne spunem nici 10% din ce gândim. Însă, mereu există semne. Lucrurile mici spun lucruri mari despre oameni. Expresia feței, gesturile, micile minciuni sau părerile despre nimicuri. Ea știe să citească bine oamenii. Nu se înșală - poate doar în cazul meu, un pic (râde). Dacă ar reuși și copiii să moștenească talentul ăsta, ar fi minunat. Ar scăpa de multe belele.”
Știm că prețuiești enorm familia și valorile ei. Care ar fi cel mai mare dușman al familiei, cel mai mare pericol al ei și al armoniei din familie?
„Cel mai mare dujman al familiei este timpul. Când nu ai timp să te întâlnești, să vorbești, să discuți, să asculți, fie și în contradictoriu... ești mereu pe fugă, fiecare se închide în el și în problemele lui. Atunci familia se destramă. Mișcarea feministă, în forma ei de acum, face mult rău familiei. S-a pornit un război între femeia independentă vs bărbatul fraier și supus. Dacă bărbatul e capul familiei și face bani, nu înseamnă că statul acasă cu copiii e umilință.
Se tot spune stai la cratiță. Hai să vă zic ceva! Toată viața noastră, până când o să murim, nu o să uităm gustul sau mirosul mâncărurilor pe care le face mama sau bunica. Asta nu mi se pare puțin. Legăturile în familie se fac cu dragoste, în timp, nu cu bone, sute de mii de cursuri de toate felurile, bloguri de parenting și ecrane vârâte non-stop în fața copiilor ca să nu te deranjeze.”
Fotografii: @puya_dragos
Vezi și VIDEO: Puya: „Le-am făcut un canal de YouTube fetelor mele”
Gallery