ß
Felul în care arată fațada unei case poate reprezenta o încununare a eforturilor făcute în timpul procesului de construcție sau de renovare, fiind, totodată, o carte de vizită a proprietarului.
Degeaba te-ai chinuit să îți construiești o locuință spațioasă sau să modernizezi casa în care locuiești de mai mulți ani, dacă ai neglijat exteriorul și te-ai grăbit să termini cât mai repede cu finisajele. Așadar, finisajul aplicat fațadei locuinței se numără printre cele mai importante elemente cu rol estetic. Doar că nu contează doar esteticul ci și ...practicul.
O fațadă reușită ține atât de modul de realizare a finisajului exterior cât și de materialul folosit, iar în cele ce urmează îți prezentăm ce opțiuni ai în această privință.
Piatra
O casă cu fațada din piatră iese, întotdeauna, în evidență, indiferent dacă este amenajată în stil tradițional sau în stil modern. Piatra naturală este mai scumpă decât alte materiale pentru fațadă, însă diferența de preț se justifică prin gradul ridicat de durabilitate și rezistența sporită la intemperii. În plus, este un material care nu se demodează niciodată și se potrivește oricărui stil de construcție.
Dacă ai o casă impunătoare, poți opta chiar pentru o fațadă de marmură sau una de granit. Fii pregătit să scoți mai mulți bani din buzunar, pentru că este vorba de materiale foarte scumpe, dar efectul vizual este garantat, nemaivorbind de calitățile deosebite pe care le au acestea.
Lemnul
Dacă îți dorești o locuință decorată în stil rustic sau tradițional, lemnul este materialul cel mai potrivit pentru amenajarea fațadei. De asemenea, fațadele din lemn sunt recomandate pentru casele construite în zonele montane sau în apropierea pădurilor, pentru ca acestea să se încadreze cât mai bine în peisaj. Ține cont, totuși, că lemnul este un material mai pretențios, care are nevoie de tratamente speciale pentru a rezista cât mai mult timp. Astfel, o fațadă din lemn poate fi afectată de umiditate - având în vedere că este expusă permanent la intemperii, de mucegaiuri dar și de insecte. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, lemnul folosit pentru decorarea fațadelor trebuie să fie tratat cu substanțe speciale. Nu în ultimul rând, o fațadă din lemn trebuie să fie și ignifugată, pentru a fi rezistentă la foc.
Tencuiala decorativă
Vorbim de cel mai popular tip de finisaj, care poate fi folosit atât la exteriorul locuinței cât și pentru interiorul său. Principalele caracteristici ale acestui finisaj sunt rezistența la factorii externi, ușurința aplicării, aspectul estetic plăcut și, nu în ultimul rând, prețul accesibil.
Tencuiala decorativă poate fi folosită într-o gamă foarte variată de combinații, fiind disponibilă în mai multe culori și tipuri distincte. Înainte de a aplica tencuiala decorativă, curăță bine pereții de stratul anterior de tencuială sau vopsea, după care șlefuiește, pentru ca suprafața să fie cât mai netedă.
Apoi, aplică amorsă într-o nuanță cât mai apropiată de cea a tencuielii și lasă să se usuce 24 de ore. Abia după aceea poți aplica tencuiala decorativă, respectând întocmai indicațiile producătorului.
Sticla
Este un material utilizat în special la casele mai noi, construite în stil modern și ultramodern. Deși, la prima vedere, sticla poate părea un material fragil, lucrurile nu stau deloc așa când vine vorba de panourile folosite pentru decorarea fațadelor. Acestea sunt realizate dintr-o sticlă mai groasă, cu un grad sporit de rezistență, mult mai scumpă decât un geam obișnuit. Plus că, îmbinându-se perfect cu elementele din metal, oferă locuinței un aspect spectaculos.
Odată luată decizia în privința materialului pe care dorești să-l folosești, poți alege și culoarea. Trebuie să știi că anumite tipuri de material oferă o diversitate cromatică mai mare, în timp ce altele au opțiuni mai limitate în acest sens.
Ceea ce trebuie să mai reții este faptul că nuanțele mai deschise, folosite pentru decorarea fațadei, creează senzația vizuală a unei case mai mari, în timp ce tonurile închise au efect contrar.
Gallery