ß
Pentru furnizarea apei calde menajere, acolo unde există rețele de energie electrică și termică pe gaz, poți alege între boilere electrice și pe gaz. Fiecare tip de instalație are câteva avantaje și dezavantaje, pe care ți le prezentăm mai jos. Trebuie să iei în calcul toate aspectele ce țin de cheltuieli și de design ca să decizi varianta care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.
Avantajele boilerului electric
Boilerul electric funcționează ca un termoplonjor. Apa adunată în rezervor este adusă la temperatura dorită cu un încălzitor acționat electric. Cu ajutorul unui termostat, apa este încălzită, iar boilerul reintră în funcțiune doar atunci când temperatura scade sub valoarea setată. Instalarea de boilere electrice este un proces destul de simplu, spre deosebire de montarea cazanelor pe combustibil. Acestea au randament înalt, funcționează silențios și nu necesită revizie anuală. Energia electrică nu are emisii poluante, nici nu implică riscul intoxicării cu monoxid de carbon. În plus, nu necesită verificări tehnice periodice obligatorii. Costurile sunt mai mici atât pentru achiziție, cât și pentru manopera de instalare. Reprezintă varianta ideală pentru locuințele din zone izolate sau neacoperite de rețeaua de gaze naturale. Variantele de design de diferite forme și dimensiuni te ajută să integrezi mai ușor boilerul electric în orice stil de baie sau bucătărie. Un boiler electric are mai puține componente, deci probabilitate mai mică să se strice. Mai mult, costurile lunare de întreținere pot fi reduse prin instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice ca sursă de energie.
Dezavantajele boilerului electric
Principalul dezavantaj al instalării unui boiler electric este costul mai mare al acestui tip de energie. Dacă nu îl ai în vedere la construirea casei sau atunci când renovezi instalația electrică, trebuie să faci adaptări pentru o putere superioară și măsuri de siguranță în timpul funcționării, deci este nevoie de o investiție în plus. Deși nu are emisii în timpul utilizării, energia electrică este unul dintre cei mai mari poluatori la sursă, așadar, nu se poate considera că protejezi mediul înconjurător în astfel de condiții.
Beneficiile boilerului pe gaz
Dacă ai acces la rețeaua de alimentare centralizată cu energie termică pe bază de gaze naturale, te bucuri de costuri scăzute la factura de întreținere, fiindcă prețul pentru 1 kW termic pe gaz este mai mic față de 1 kW electric. De asemenea, boilerele pe gaz acoperă suprafețe și volume superioare de apă menajeră de încălzit. Dezvoltarea industriei de profil a dus la o diversificare a modelelor prezente în piață, avantaj pentru clienții care au de unde alege produsul potrivit nevoilor lor. Înlocuirea cazanului este destul de simplă, noile modele potrivindu-se cu restul instalației din casă.
Neajunsurile unui boiler pe gaz
Orice dispozitiv casnic pe bază de gaz trebuie inspectat periodic. Așadar, așteaptă-te la cheltuieli de verificare, cel puțin o dată la doi ani. Acestea au fost reglementate din cauza pericolului pe care îl implică scurgerile de monoxid de carbon. Spre deosebire de boilerele electrice, disponibile și în variante compacte, cazanul pe gaz este mai mare și ocupă mai mult spațiu în cameră. Structura unui boiler pe gaz este mai complexă, cu instalații de gaze, electrice și sanitare încorporate, așadar, cu mai multe posibilități de a se defecta.
În alegerea unui boiler pe bază de energie electrică sau gaz trebuie să iei în calcul suprafața construcției, numărul de utilizatori și regimul de exploatare. Costurile mai mici de achiziție pentru varianta electrică pot crește din cauza prețului mai mare per kw, în timp ce boilerele pe gaz sunt mai scumpe, dar aduc facturi lunare mai mici. Ia în calcul toate aceste aspecte și solicită sfatul unor specialiști în domeniu înainte de a investi.