ß
  • PRO TV
  • (P) Arahide în coajă coapte şi sărate - sursă de nutrienţi şi vitamine benefice pentru sanatate

(P) Arahide în coajă coapte şi sărate - sursă de nutrienţi şi vitamine benefice pentru sanatate

(P) Arahide în coajă coapte şi sărate - sursă de nutrienţi şi vitamine benefice pentru sanatate

Arahidele (arachis hypogaea), sau alunele de pământ, sunt leguminoase originale din America de Sud. În ciuda numelui, arahidele nu au legătură cu nucile, ci mai degrabă cu lintea, fasolea şi soia. În stare crudă sunt rareori consumate, fiind populare sub formă de arahide în coaja coapte şi sărate, sub formă de unt de arahide, făină sau proteine. Aceste produse sunt utilizate într-o mare varietate de alimente, precum deserturile, prăjiturile, produsele de cofetărie, gustările şi sosurile.

Conţinutul nutritiv al arahidelor

Arahidele sunt bogate în proteine, grăsimi şi diverse substanţe nutritive benefice pentru organism. Studiile au dovedit că sunt foarte utile pentru pierderea în greutate şi reducerea riscurilor bolilor de inimă. În 100 de grame de arahide se găsesc 25.8 grame de proteine, 8.5 grame de fibre, 15.56 grame de omega 6, 49.2 grame grăsimi din care 6.28 grame saturate, 24.43 grame mononesaturate şi 15.56 grame polinesaturate. 

Arahidele sunt sărace în carbohidraţi, bogate în proteine, grăsimi şi fibre şi au un indice glicemic foarte scăzut, ceea ce asigură rapiditatea intrării în sânge a carbohidraţilor, motiv pentru care sunt recomandate persoanelor cu diabet.

Arahidele conţin minerale şi vitamine

Arahidele sunt o sursă excelentă de diferite vitamine şi minerale:

  • Biotina - importantă în timpul sarcinii;
  • Cupru - are efecte benefice în sănătatea inimii;
  • Niacin - sau vitamina B3 este legată cu reducerea riscurilor bolilor de inimă şi diverse funcţii importante din organism;
  • Folate - vitamina B9 sau acidul folic, foarte important în timpul sarcinii;
  • Mangan - un oligoelement necesar proceselor din organism;
  • Vitamina E - un puternic antioxidant;
  • Tiamina - sau vitamina B1, ajută celulele să transforme carbohidraţii în energie şi este esenţială pentru funcţia inimii, a muşchilor şi a sistemului nervos;
  • Fosfor - un mineral care joacă un rol esenţial în creşterea şi întreţinerea ţesuturilor;
  • Magneziu - un mineral dietetic esenţial cu funcţii importante care protejează inima.

 

Alţi compuşi ai arahidelor

Arahidele sunt la fel de bogate în antioxidanţi că multe fructe. Majoritatea acestora sunt localizaţi în pielea de arahide care se poate consuma doar dacă arahidele sunt crude. Miezul arahidelor, însă, conţine:

  • Acid p-Coumaric - acest polifenol este unul dintre principalii antioxidanţi din arahide;
  • Resveratrol - acesta este un puternic antioxidant care reduce riscul de cancer şi de boli de inimă;
  • Izoflavone - sunt asociate cu un mare număr de efecte benefice asupra sănătăţii;
  • Acidul fitic - se găseşte în seminţele plantelor şi în nuci şi influenţează absorbţia de fier şi zinc din line şi din alte alimente;
  • Fitosteroli - influenţează absorbția colesterolului din tractul digestiv.

Arahidele ajută la pierderea în greutate

În ciuda faptului că sunt bogate în grăsimi şi calorii, arahidele nu contribuie la creşterea în greutate. De fapt, studiile au dovedit că acestea ajută la menţinerea unei greutăţi normale şi reduc ricul de obezitate. Acest lucru este explicat de faptul că arahidele asigură senzaţia de saţietate pentru o perioadă îndelungată, oferind totodată, un nivel crescut de energie. Pe de altă parte, conţinutul crescut de proteine şi grăsimi monosaturate din arahide accelerează arderea caloriilor. Mai mult, arahidele sunt o sursă de fibre dietetice care sunt legate cu reducerea riscului de creştere în greutate.

 

Arahidele sunt benefice pentru sănătatea inimii

Bolile de inimă sunt printre primele cauze de deces la nivel mondial. Studiile au arătat că arahidele, precum şi alte tipuri de nuci, sunt benefice pentru sănătatea inimii. Acest lucru este explicat de faptul că arahidele conţin o serie de nutrienţi sănătoşi pentru inima, cum ar fi magneziu, niacina, cupru, acidul oleic şi antioxidanţi precum resveratrolul. 

 

Arahidele previn calculii biliari

Calculii biliari afectează aproximativ 25% din adulţii din întreaga lume. Studiile au dovedit că arahidele pot reduce riscul de calculi biliari, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Deoarece calculii biliari sunt formaţi în cea mai mare parte din colesterol, efectul de reducere a colesterolului prin consumul de arahide poate preveni formarea lor.

 

Arahidele sunt populare şi sănătoase

Arahidele sunt o sursă excelentă de proteine vegetale şi, totodată, sunt bogate în vitamine, minerale şi compuşi vegetali de care organismul are nevoie. Faptul că arahidele pot ajuta în procesul de slăbire şi de control al greutăţii, reducând totodată riscul bolilor de inima, le face un aliment preţios. 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni