ß
Ești pasionat de fotografie sau ai transformat acest domeniu în job și îți dorești să obții cele mai frumoase imagini?
Află că, pe lângă creativitate, talent și un aparat foto performant, ai nevoie și de câteva noțiuni de bază pentru a surprinde cadre inedite.
Arta fotografică este extrem de ofertantă și poate fi expusă în moduri atât de diferite fiindcă toți cei care o practică au de experimentat o mare varietate de planuri, cadre, umbre sau tipuri de fotografie. Fie că ești la început de drum sau vrei să-ți perfecționezi tehnica, avem pentru tine câteva sfaturi pentru rezultate reușite.
1. Ai grijă la lumină
Cea mai importantă componentă a unei imagini este lumina. Dacă vrei o fotografie perfectă, asigură-te că aceasta este făcută într-o lumină favorabilă. Evident, este indicat să faci cât mai multe fotografii în aer liber, cu lumină naturală.
Cele mai potrivite momente pentru a surprinde imagini unice sunt dimineața și după-amiaza, spre seară. În cazul în care în pozele tale apar și oameni, privirea acestora trebuie îndreptată spre lumină, lucru de altfel esențial și în interior, când cei pe care-i pozezi trebuie să stea cât mai aproape de fereastră, cu ochii spre geam.
2. Alege formatul pozei în funcție de subiect
De regulă, planul orizontal este cel mai folosit pentru fotografii, însă trebuie să ții cont de ceea ce vrei să surprinzi în imagini. De pildă, un turn înalt sau o fotografie de tip portret va cere mai degrabă un format vertical decât un cadru landscape prea aglomerat.
3. Ține cont de regula treimilor
Atenție la încadrare! Una dintre regulile principale în fotografie presupune ca, înainte de a poza un anumit subiect, să-ți imaginezi cum ar arăta compoziția dacă trasezi 2 linii orizontale și 2 linii verticale pentru ca fotografia să fie împărțită în 3 secțiuni egale.
S-a demonstrat că plasarea subiectului într-unul dintre punctele de forță obținute la intersecțiile liniilor atrage privirea cel mai mult și oferă senzația de dinamism.
4. Fă pozele de la distanță mică doar cu zoom
Dacă vrei ca fotografiile tale să spună o adevărată poveste, află că întotdeauna este important să fii cât mai aproape de subiect. Dar pentru evitarea deformărilor, în special atunci când fotografiezi oameni, este de preferat să folosești zoomul, aproape 25-30%. Atunci când este vorba despre copii, fotografiile trebuie realizate chiar de la înălțimea lor, ca să obții un efect natural.
5. Acordă atenție tuturor detaliilor ce apar în cadru
Deseori, se întâmplă ca o imagine să fie considerată nereușită din cauza unui fundal total neinspirat. Acordă atenție și lucrurilor din plan secundar, iar dacă observi, totuși, detalii mai puțin plăcute încearcă să obții un fundal blurat.
6. Ia în considerare tipul fotografiei
Chiar dacă mulți nu văd diferențe între imagini, există detalii specifice fiecărui tip în parte. Fotografia peisagistică este cea mai simplă, pentru că reprezintă modul personal de a exprima viziunea de ansamblu asupra unui loc din natură. Aici intervine doar talentul fotografului de a transpune realitatea în imagini.
Fotografia alb-negru aduce un plus de emotivitate privitorului și este dificil de realizat întrucât solicită o notă de dramatism și de mister.
Fotografia de detaliu este considerată artistică prin faptul că evidențiază detalii cât mai specifice, iar cea de tip portret îmbină cu succes mai multe subcategorii ale artei fotografice.
7. Folosește-te de elemente pentru a crea linii directoare
Există o multitudine de spații și elemente cu ajutorul cărora poți realiza compoziții bazate pe linii directoare. Poate fi vorba de balustrade, scări de metrou sau anumite pasaje din oraș, vizibile ori sugerate, care să capteze privirea și s-o direcționeze spre punctul de interes al imaginii. De regulă, această tehnică se potrivește fotografiei de stradă și te ajută să obții imagini deosebite.
Caută perspective inedite, experimentează și încearcă să îți formezi propria identitate ca fotograf. Ține cont că pozele tale vor fi considerabil mai spectaculoase dacă știi cum să folosești anumite elemente în avantajul tău și ai în atenție, întotdeauna, detaliile care pot influența rezultatul final.