ß
Ministerul Afacerilor Externe informează că tranzitarea teritoriului Bulgariei este posibil doar prin completarea unei declarații pe proprie răspundere.
La intrarea în Bulgaria, persoanele care nu sunt plasate în carantină, precum și persoanele care tranzitează teritoriul acestei țări, trebuie să prezinte organelor de control de sănătate publice de la frontieră o declarație pe proprie răspundere, prin care se obligă să respecte măsurile anti-epidemiologice, introduse pe teritoriul țătii.
Măsura a fost luată prin ordinul ministrului sănătății, iar prin semnarea declarației, persoanele care tranzitează Bulgaria confirmă că au luat cunoștință de riscurile privind îmbolnăvirea cu COVID-19, scrie site-ul mae.ro.
Prin completarea acestei declarații pe propria răspundere, cetățenii vor preciza că nu au simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19, nu au avut contact cu bolnav de COVID-19 în ultimele 14 zile și nu au fost puși sub carantină.
Mai mult decât atât, aceștia declară astfel că au luat cunoștință de situația epidemiologică din Bulgaria, precum și de riscurile privind infectarea cu COVID-19.
Persoanele care tranzitează teritoriul Bulgariei se angajează să respecte măsurile anti-epidemiologice introduse pe teritoriul țării prin ordinele ministrului sănătății și sunt conștiente că deplasarea se realizează pe propriul risc.
MAE recomandă tuturor românilor să verifice în prealabil informaţiile publicate pe pagina de internet a MAE, precum şi pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României în străinătate, atunci când își planifică o călătorie în afara granițelor României.
De reținut este faptul că declarația pe propria răspundere trebuie completată chiar și atunci când nu intenționăm să staționăm în Bulgaria. De exemplu, dacă ne-am propus să plecăm în vacanță în Grecia, trebuie să avem asupra noastră acest document când ajungem la granița cu bulgarii.
Dacă avem planuri de vacanță pe meleaguri grecești, începând cu 1 iulie, trebuie să avem în vedere că este permisă intrarea prin toate punctele de trecere a frontierei Republicii Elene cu Bulgaria.
În plus, vizitatorii pot fi supuși, aleatoriu, testării rapide.
De asemenea, dat fiind faptul că, în această perioadă, ruta Bulgaria-Grecia este singura cale rutieră de acces către destinațiile turistice din Republica Elenă, este posibilă creșterea timpilor de așteptare la punctele de trecere a frontierei bulgaro - elene, informează MAE.