ß
  • PRO TV
  • (P) Cum alegi un motocultor potrivit nevoilor tale

(P) Cum alegi un motocultor potrivit nevoilor tale

(P) Cum alegi un motocultor potrivit nevoilor tale

Pentru a face  munca din grădină mai ușoară și mai plăcută ai nevoie de un motocultor. 

Această unealtă multifuncțională este mai mult decât ideală şi te ajută să îndeplineşti cu uşurinţă o serie de sarcini specifice.

Când vorbim de o suprafață generoasă nu este doar unealta cheie, este instrumentul care nu trebuie să îţi lipsească. Întrucât piața abundă cu instrumente de grădinărit diferite, ca dimensiune, mod de operare şi motorizare, ne-am propus ca în rândurile următoare să îţi dezvăluim detaliile pe care trebuie să le analizezi pentru a avea siguranța că alegi un motocultor potrivit nevoilor tale

Ține minte scopul motocultorului  este de a-ţi uşura munca și de a îmbunătăți productivitatea. Operațiunile specifice executate cu aceasta te ajută să obții o recoltă mai bogată, mai frumoasă și mai atractivă din punct de vedere comercial.

Cu o asemenea unealtă specializată vei optimiza timpul petrecut în grădină, fără a face alte compromisuri. Iată ce trebuie să analizezi dacă vrei să achiziționezi motocultorul perfect.

Motorizare , putere,  alimentare 

Motorul este inima acestei unelte, aceasta influențează deopotrivă resursele folosite pentru funcționare și puterea generată.

Se știe că un motor mic consumă puțin și face treabă foarte bună, dar este potrivit pentru suprafeţe mai mici. Pe piață sunt disponibile: motocultoare cu motoare electrice şi motocultoare cu benzină sau motorină. 

Motocultoarele electrice sunt condiţionate de sursa de alimentare și au putere mai mică, fiind mai potrivite pentru lucrari mici.

Fie că vorbim de motocultoare cu acumulator, fie că vorbim de motocultoare alimentate direct la rețeaua electrică, aceste unelte sunt eficiente pentru grădini, sere și solarii ce au în apropiere surse electrice de alimentare.

Puterea motorului se calculează în Watt, în magazinele de specialitate sunt disponibile motocultoare electrice cu putere de 750W, 1000W şi 1500W.

Uneltele din această categorie sunt considerate ușoare, au design ergonomic și sunt ușor de manipulat, pot realiza confortabil o serie de sarcini esenţiale precum aerarea solului, integrarea materialului fertilizant şi îndepărtarea buruienilor dintre rânduri. Nu sunt foarte voluminoase, de aceea nici depozitarea nu pune probleme. 

Motocultoarele pe benzina sunt instrumente mai puternice, mai versatile și mai eficiente când vine vorba de suprafețe generoase de lucru, oferind mai multă libertate de mișcare celui ce îl folosește. În cazul acestora puterea se măsoară în CP și pornește de la 1 CP, care este  echivalentul a  750W.

Construcția acestor dispozitive este mai solidă față de a motocultoarelor alimentate electric. Motocultoarele cu benzina pot fi folosite cu succes pe suprafețe mari, pentru sarcini mai complexe.  Asigură autonomie mai mare, fapt ce-ți oferă posibilitatea de a optimiza perfect timpul.

Motocultoarele alimentate cu benzină/motorină pot fi utilizate pentru o gamă foarte variată de sarcini, de la cele simple de săpare și mărunțire a bolovanilor, la cele de amestecare a materialului fertilizant în sol şi operațiuni de îndepărtare a crustei. 

Motocultoarele cu benzină pot fi ușoare sau grele. Primele pot fi folosite cu succes pentru lucrări în grădina din jurul casei, pentru amenajarea serelor şi a solariilor şi pentru diferite lucrări în plantațiile de arbuşti.

Modele din a doua categorie, cu motorizare mare, 6.5 - 9CP, pot fi utilizate şi pentru terenurile virgine, acoperite plante cu rădăcini viguroase. Aceste unelte sunt indispensabile în fermele mici cu suprafețe de lucru de până la 10 ha şi au eficientă de lucru de până la 1200 mp/h. 

Accesorizarea

Pentru a eficientiza operațiunile de cultivare şi întreținere a culturii, accesoriile sunt instrumente de bază. Astfel un motocultor bune vine cu o serie de accesorii care permit realizarea confortabilă activităților specifice.

Atât motocultoarele electrice cât şi cele pe benzina sunt prevăzute cu o serie de freze şi lame standard, însă acestea pot fi înlocuite cu alte accesorii care să îndeplinească sarcinile mai eficient.

Este esențial ca piesele să fie achiziționate să fie compatibile, astfel lucrările pot fi realizate fără efort. Motocultoarele grele, echipate cu motoare puternice pot fi completate cu remorci, care-ți vor permite transportarea resturilor vegetale, a materialelor sau a altor obiecte necesare pentru efectuarea sarcinilor. 

Ergonomie, mod de pornire, greutate, forma

În afară de aspectele menţionate anterior, legate de motorizare, putere  şi accesorizare, trebuie să acorzi un plus de atenţie şi altor aspecte.

Detaliile legate de construcţie şi  ergonomie sunt esenţiale în special dacă eşti o persoană comodă şi doreşti să realizezi activitățile de grădinărit confortabil.

Motocultorul este o unealtă uşor de întrebuinţat, însă pentru a avea siguranţa că piesa aleasă este potrivită pentru tine, trebuie să deţină mânere ajustabile şi sistem facil de pornire.

Greutatea şi forma sunt detalii mai puțin importante la prima vedere, însă dacă doreşti o unealtă uşor de manevrat şi de transportat, aceste aspecte nu trebuie neglijate. 

Dacă eşti atent la aceste detalii, vei descoperii cu uşurinţă motocultorul potrivit nevoilor tale. Ţine minte înainte de a începe goana după achiziţionarea uneltei perfecte, analizează-ţi propriile necesităţi, costurile nu sunt tocmai neglijabile.  

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni