O fi Bacalaureatul primul mare examen din viața tinerilor, însă unde scrie că toată lumea trebuie să-l ia? Judecând după aceste perle de la Bacalaureat 2020, putem spune cu certitudine că unii trebuie să se prezinte la o nouă examinare în toamnă.
Peste 76% dintre elevi au reușit să obțină note de trecere la Evaluarea Națională 2020. Subiectele ușoare din acest an, alese probabil din cauza condițiilor atipice de pregătire a probelor, au avut ca rezultat cea mai mare rată de promovare din ultimii 3 ani.
La Bacalaureat, însă, examenul scris la Limba și literatura română a scos la iveală slaba pregătire și vocabularul redus al elevilor de liceu. Iată cele mai „reușite” perle de la Bacalaureat 2020!
„Ion este personajul principal pentru O scrisoare pierdută şi era combinat cu Zoe”.
„Băh, Zoe asta deşteaptă dă-o-n mă-sa s-a descurcat femeia, doi morţi lângă ea, îi freca cum vrea”.
„I. L. Caragiale este cel mai mare poet din literatura universală. El a scris Riga Criptyo şi Enigel”.
„O scrisoare pierdută a apărut anul trecut, am fost eu la piesa de teatru cu o gagică”.
„Scrisoarea a fost pierdută de aia care căuta distracţie şi pe la primărie. Ca-n zilele noastre, umblă ăştia după bani şi după funcţii, n-ai treabă”.
„Arghezi este un Isus care face din venin miere și din mucegai și noroi bijuterii”.
„Otilia Mărculescu din comedia Enigma Otiliei era panaramă că a plecat cu Tipătescu şi apoi cu Conu Leonida”.
„G. Călinescu rămâne în memoria noastră prin prostia lui”.
„Fragmentul este despre o rață care mânca cozonac cu dinți albi”.
„Autorul se numește Maior. Pentru că a devenit cunoscut s-a denumit Mariorescu. Am uitat și mai cum”.
„Aş vrea să ştiţi că mass media e pentru modă, fashion, nebunii de ăstea. Asta caută lumea. Cum să promoveze un nebun din literatură în ziare?”
„Testamentul se face când mori, dar cu puțin timp înainte”.
La proba de Limba și literatura română (22 iunie) s-au prezentat 134.831 de candidați, în timp ce 3.643 de candidați au absentat. Un singur candidat a avut temperatura peste 37.3 ̊C și a fost trimis acasă. Conform reprezentanților Ministerului Educației, acesta va susține examenul în etapa specială, ce se va desfășura în data de 6 iulie.
Totodată, 85 de candidați au fost scoși din sălile de examinare, pentru că au încerct să copieze. Ei nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.
Marți, 23 iunie, elevii au susținut proba la Limba și literatura maternă, iar mieruci, 24 iunie, proba obligatorie a profilului. Joi, 25 iunie, va urma proba la alegere a profilului și a specializării
Primele rezultate vor fi afișate marți, 30 iunie, până în ora 12.00.
Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 30 iunie, între orele 16:00 - 19:00, și pe data de 1 iulie, în intervalul orar 8:00 - 12:00.
„În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora”, spun reprezentanții ministerului.
Rezultatele finale vor fi anunțate duminică, 5 iulie.
Fotografii: Agerpres
Vezi și VIDEO:
Gallery