Dermatita seboreică este o afecțiune a pielii caracterizată de apariția unor eczeme în zonele în care sunt prezente glande sebacee (care produc sebum, o substanță grasă). Boala afectează, în special, scalpul, zona din jurul nasului și a sprâncenelor și spatele. Leziunile produse sunt roșiatice pe pielea deschisă la culoare și palide pe pielea închisă la culoare.
O caracteristică a acestei afecțiuni este descuamarea sau exfolierea pielii, în zonele afectate. La nivelul scalpului, aceasta apare sub formă de mătreață. În perioadele stresante, aceste leziuni se agravează.
Dermatita seboreică poate apărea la orice vârstă, chiar și în copilărie, dar, cel mai mult, afectează persoanele între 30 și 60 de ani. Află care sunt cauzele și simptomele acestei afecțiuni și cum se tratează dermatita seboreică.
Cauzele dermatitei seboreice
Cauza exactă a dermatitei seboreice nu este cunoscută. Specialiștii iau în considerare drept cauze fie prezența unei ciuperci la nivelul pielii, denumită Malassezia, fie o reacție neobișnuită a sistemului imunitar. Există și câțiva factori care favorizează dezvoltarea acestei afecțiuni:
Simptomele dermatitei seboreice
Dermatita seboreică se manifestă prin apariția unor leziuni sub formă de solzi sau cruste de culoare albă sau gălbuie, care se desprind. Pielea poate fi uscată sau grasă și poate prezenta o iritație roșiatică. Cel mai adesea, acestea apar la nivelul scalpului, dar pot apărea și pe piept, spate, față, sub sâni sau în jurul buricului. Leziunile pot provoca o senzație de mâncărime și arsură.
Diagnosticul dermatitei seboreice
Dermatita seboreică este diagnosticată doar de medicul dermatolog, pe baza examenului clinic al leziunilor și examinării la microscop al probelor recoltate de la nivelul eczemelor. Examinarea acestora are rolul de a ajuta la diferențierea afecțiunii de alte boli de piele asemănătoare, prin identificarea ciupercii prezente. Astfel, medicul poate stabili dacă este vorba de o dermatită seboreică sau de dermatită atopică, rozacee, psoriazis sau tinea versicolor.
Tratamentul dermatitei seboreice
Tratamentul constă în aplicarea unor creme sau unguente prescrise de medic, pe bază de substanțe antifungice, sulf sau corticosteroizi. Ține cont că pielea cu dermatită seboreică este foarte sensibilă și se irită ușor, de aceea, nu utiliza orice produse de îngrijire. Evită produsele care conțin alcool și produsele de styling (gel, fixativ). Chiar și spălarea leziunilor cu săpun poate produce iritație. Cele mai recomandate sunt produsele dermato-cosmetice. Cere sfatul medicului când alegi un șampon, un gel de duș sau o loțiune adecvată. Optează pentru produsele care conțin ketoconazol, acid salicilic, sulfură de seleniu, gudron de cărbune (coal tar) sau piritionă de zinc.
Menține zonele afectate mereu curate, însă evită să le speli cu apă și săpun. În schimb, alege produsele micelare sau cele dermato-cosmetice de curățare, recomandate de medic.
Nici în cazul bebelușilor nu este recomandată utilizarea șamponului obișnuit sau a săpunului, ci a celor speciale, recomandate de medic. Uleiul mineral pentru piele se utilizează pentru a înmuia crustele. Aplică uleiul mineral pe acestea și masează zona, apoi îndepărtează crustele cu ajutorul unei periuțe moi pentru piele.
Remedii naturiste
Ciuperca ar putea fi inhibată prin expunerea pielii la soare, ceea ce poate ameliora aspectul epidermei. De asemenea, poartă haine cu textură moale, care permit trecerea aerului și favorizează ameliorarea leziunilor. Cele din bumbac par cele mai potrivite.
În privința tratamentelor naturiste, se recomandă suplimentele cu ulei de pește care conțin acizi grași Omega-3, benefici pentru piele. Aplicarea gelului natural de Aloe vera poate ameliora leziunile. Utilizează Aloe vera direct de la planta cu același nume și nu produse din comerț. Și uleiul de arbore de ceai poate fi util în cazul unor persoane, însă, uneori, poate provoca alergii. Totuși, întreabă medicul înainte de a folosi aceste produse.
Așadar, dermatita seboreică este o afecțiune care provoacă simptome supărătoare și un aspect inestetic al pielii și părului. Mergi la medicul dermatolog dacă prezinți aceste simptome, pentru un tratament adecvat, și cere-i sfatul oricând dorești să achiziționezi un produs nou de îngrijire.