ß
  • PRO TV
  • Ce s-a întâmplat în realitate cu adevăratele personaje din serialul Cernobîl

Ce s-a întâmplat în realitate cu adevăratele personaje din serialul Cernobîl

Ce s-a întâmplat în realitate cu adevăratele personaje din serialul Cernobîl

Serialul Cernobîl este considerat una dintre cele mai puternice producții realizate în ultimii ani. Cu un impact emoțional impresionant, drama istorică prezintă povestea accidentului nuclear din 1986, catastrofă în urma căreia au murit sute de oameni, iar alte mii au avut de suferit pe termen lung.

Miniseria realizată de HBO în colaborare cu Sky UK și care poate fi urmărită pe HBO GO cuprinde cinci părți și aduce în prim plan maniera în care a fost gestionată situația la momentul respectiv de către autoritățile sovietice, punând accent și pe poveștile personajelor principale, a oamenilor curajoși care au făcut sacrificii incredibile pentru a salva Europa de un dezastru de neimaginat.

Valery Legasov (interpretat de Jared Harris) a fost principalul cercetător care a făcut parte din echipa de investigații și a încercat să găsească cele mai bune variante pentru a minimaliza efectele dezastruoase de la Cernobîl. Valery s-a sinucis pe 27 aprilie 1988, la doi ani și o zi de la accident, secvență cu care debutează miniseria HBO. În 1996, președintele Boris Yeltsin l-a decorat post-mortem pentru eroismul și curajul de care a dat dovadă pe parcursul investigației.

Vasily Ignatenko (interpretat de Adam Nagaitis) a fost unul dintre primii pompieri care au răspuns apelului legat de incendiul de la Cernobîl. A murit la doar câteva zile după declanșarea dezastrului, la 25 de ani, din cauza radiațiilor la care a fost expus în timpul intervenției. La înmormântarea sa, un camion de ciment a acoperit coșciugul din zinc pentru a preveni eliminarea radiațiilor. 

Lyudmilla Ignatenko (interpretată de Jessie Buckley) a fost soția lui Vasily Ignatenko. Avea 23 de ani când s-a întâmplat dezastru și era însărcinată cu primul lor copil. Pentru a putea să își vadă partenerul înainte de a-și pierde viața, femeia a făcut numeroase sacrificii și a depășit multe obstacole. Bebelușul a murit la câteva ore de la naștere, fiind diagnosticat cu ciroza hepatică și probleme la inimă. Lyudmilla nu s-a mai recăsătorit de atunci și are un băiat cu care locuiește în Kiev. 

Femeia care în prezent are 57 de ani a fost unul dintre personajele cheie, povestind despre experiența sa Svetlanei Alexievich, autoarea cărții ”Vocile din Cernobîl”, care a fost premiată în 2015 cu premiul Nobel. ”Singurul lucru care m-a salvat a fost că totul s-a întâmplat atât de repede, nu am avut timp să mă gândesc sau să plâng”, a mărturisit aceasta.

Anatoly Dyatlov (interpretat de Paul Ritter) a fost inginerul care superviza activitatea reactorului 4 de la centrala nucleară. Cu toate că a fost expus la o cantitate foarte mare de radiații, bărbatul a supraviețuit, el fiind cel acuzat pentru proasta gestionare a testului care a avut loc în acea noapte. În 1987, a fost găsit vinovat pentru neglijență criminală și a fost condamnat la 10 ani de închisoare. A murit în 1995, la vârsta de 64 de ani.

Boris Shcherbina (interpretat de Stellan Skarsgard) a fost un politician sovietic care a fost desemnat să conducă operațiunea de la Cernobîl. Dacă la început a privit cu neîncredere informațiile primite de la Valery Legasov, până la urmă cei doi au ajuns să colaboreze foarte bine, păstrând aparențele relației dintre ei. 

După Cernobîl, Scherbina a avut același rol de conducere și în 1998, la cutremurul din Armenia, iar doi ani mai târziu a murit, la vârsta de 70 de ani.

Viktor Bryukhanov (interpretat de Con O'Neill) este unul dintre puținele personaje cheie care încă se mai află în viață. La vremea respectivă, Bryukhanov era directorul centralei nucleare. Alături de Anatoly Dyatlov, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru neglijență și a ispășit doar jumătate din pedeapsă, fiind eliberat condiționat. Din 1992, locuiește în Kiev. 

În cadrul unor interviuri pe care le-a oferit de-a lungul timpului, Bryukhanov a mărturisit că el și colegii săi nu au fost singuri vinovați pentru ceea ce s-a întâmplat la Cernobîl, ci doar cei care au fost scoși în față.  ”A fost o înșiruire de minciuni care au distras atenția de la problema principală, aceea de a căuta adevăratele cauze ale accidentului”, a spus acesta.

Nikolai Fomin (interpretat de Adrian Rawlins) a fost inginerul șef de la Cernobîl. A fost găsit vinovat pentru grave încălcări ale regulilor de siguranță care au dus la producerea exploziei și a primit 10 ani de închisoare. După mai multe încercări de a se sinucide și o cădere psihică, Fomin a fost eliberat mai devreme. În ultimii ani nu au mai apărut informații noi despre acesta.

Aleksandr Akimov (interpretat de Sam Troughton) a fost unul dintre cei trei supraveghetori care a lucrat până dimineaţă împreună cu colegii săi la experimentul care s-a soldat cu explozia catastrofală. Akimov a murit după trei săptămâni din cauza radiaţiilor.

sursa foto: ProfiMedia/Getty Images

Vezi mai multe imagini cu actorii și personajele reale din Cernobîl în GALERIA FOTO de mai jos.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni