Noul coronavirus, care a apărut pentru prima dată la finalul lui 2019 în orașul chinezesc Wuhan și care a speriat întreaga planetă, infectând până în prezent peste 8 milioane de persoane, a suferit noi mutații, potrivit cercetătorilor americani.
Din câte se pare, cea mai periculoasă mutație a noului coronavirus, cel puțin ca urmare a testelor de laborator, este D614G, care ar putea infecta mai multe celule și ar face mai rezistent virusul ucigaș, notează jurnaliștii de la The New York Times.
Chiar dacă nimeni nu a putut explica până acum cu exactitate cum se răspândește sau cum se extermină acest virus, cercetătorii de la Scripps Research din Florida anunță că mutația D614G schimbă funcția biologică a virsului, astfel că noul coronavirus este de aproape 10 ori mai periculos pentru sistemul celular.
„Virusurile cu această mutație sunt mult mai infecțioase decât cele fără mutația din sistemul de cultură celulară pe care l-am folosit. Virusul se poate schimba, se schimbă în avantajul său și, probabil, în dezavantajul nostru”, a spus pentru CNN William Haseltine, care este virusolog și președinte al Access Health International.
În timp ce în SUA lumea este îngrijorată de noile mutații ale coronavirusului, în Europa patru țări au plătit 750 de milioane de euro pentru producearea a peste 300 de milioane de doze ale vaccinului care să vindece persoanele infectate cu COVID-19.
Cele patru țări sunt Italia, Germania, Olanda şi Franţa, iar specialiștii care au afirmat că vaccinul ar putea fi gata până la finalul anului 2020 sunt de la compania farmaceutică britanică AstraZeneca.
foto: Shutterstock; Profimedia
Vezi și:
Gallery