În acest vremuri moderne, puțini sunt oamenii care fac economii. Mulți pun asta pe seama schimbărilor la nivel financiar, care apar din cauza instabilității economice, sau a veniturilor, prea mici pentru a putea pune ceva deoparte. Specialiștii susțin însă că orice persoană poate salva bani de la o lună la alta, indiferent de câștigurile sale.
Tot ce trebuie să faci este să fii motivat să-ți optimizezi bugetul și să-ți setezi obiective pentru care ai nevoie de anumite sume. Economiile te pot ajuta să achiziționezi o locuință, să călătorești ori să-ți deschizi o mică afacere. Nimic nu este imposibil, iar dacă ai nevoie de o eficientizare a relației cu finanțele personale, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să economisești.
1. Pune la punct un buget lunar
Ca să poți fi foarte cumpătat, creează-ți creezi un buget ca să ai o imagine de ansamblu asupra modului în care îți cheltuiești banii. Este cel mai bun și cel mai simplu instrument financiar pe care îl poți folosi ca să economisești bani. Notează-ți veniturile și cheltuielile dintr-o lună și vezi pe ce se duc banii. Dacă vei considera că facturile la utilități sunt prea mari, fă economii la acest capitol, iar dacă în buget cheltuieli inutile, renunță la ele. Realizează un plan și încearcă să te ții de el și, chiar dacă nu vei face asta din prima lună, stabilește o sumă pe care vrei să o economisești.
2. Ghidează-te după principiul „fiecare bănuț contează“
Este important să găsești soluția perfectă pentru economiile tale, dar și să înțelegi că vei pune bani deoparte doar dacă renunți la cheltuielile care nu sunt cu adevărat necesare. O reducere de 1-2 lei pentru un kilogram de fructe sau legume poate că nu ți se pare mult, dar dacă la majoritatea prețurilor salvezi această sumă, pe termen lung, vei strânge ceva bani. În plus, te vei obișnui să economisești. Așadar, fiecare bănuț contează, așa că încearcă să-ți pregătești mâncarea pentru serviciu acasă, în loc să comanzi ceva, să cumperi alimente en-gros pentru mai mult timp sau să împrumuți lucruri dacă ai copii mici, deoarece nu-și găsesc rostul investițiile mari în lucruri de care nu au nevoie prea mult timp. Renunță la abonamentul la sală și fă sport în parc, limitează ieșirile în oraș, citește online în loc să dai bani pe cărți sau ține cont de cursul valutar dacă trebuie să schimbi bani, mai ales că găsești convertor valutar aici.
3. Plătește cash
Lasă-ți cardul acasă și plătește cash, ori de câte ori mergi la magazin. Pentru mai multă eficiență, fă o listă de cumpărături și pleacă de acasă cu o sumă aproape fixă, ca să nu cheltuiești mai mult decât ai nevoie. Atunci când folosești cardul, ai tendința să nu ții cont de prețuri sau de lucrurile pe care le achiziționezi.
4. Vânează oferte și reduceri
Obișnuiai să faci shopping de recreere? Renunță la acest obicei ca să economisești bani. Dacă vrei să-ți cumperi haine și nu ai nevoie urgentă de ele, așteaptă sezonul reducerilor. De exemplu, înnoiește-ți vestimentația pentru iarnă imediat după Crăciun sau ia-ți un costum de baie toamna, după ce a trecut sezonul estival. Fii cu ochii pe oferte și atunci când vrei să-ți rezervi o vacanță. În extrasezon, prețurile sunt mai mici sau, dacă optezi pentru early booking, poți achita chiar și cu 50% mai puțin.
5. Investește
Este extrem de util să economisești, dar, dacă vrei să ajungi la un anumit nivel de prosperitate pe termen lung, trebuie să găsești moduri de a înmulți sumele puse deoparte. Optează pentru depozite bancare, în care să-ți plasezi economiile, sau informează-te despre caracteristicile anumitor investiții disponibile și profitabile. Poate reușești să achiziționezi un bun pe care să-l închiriezi și să obții randamente mai bune. Ai șansa să cunoști independența financiară dacă reușești să pui bani deoparte și apoi îi investești în ceva ce ți se potrivește cel mai bine.
Dacă poți să-ți gestionezi finanțele personale, într-un mod mult mai responsabil și eficient, atunci vei avea „bani albi pentru zile negre” sau îți vei putea achiziționa lucruri pe care nu ți le permiți, în mod normal. Economiile te vor ajuta să te descurci mai ușor, indiferent dacă este vorba despre circumstanțe pozitive sau negative.