ß
  • PRO TV
  • (P) Cum să amenajezi curtea casei tale de la munte

(P) Cum să amenajezi curtea casei tale de la munte

(P) Cum să amenajezi curtea casei tale de la munte

O bucurie, dar totodată și o uriașă provocare! Asta înseamnă amenajarea grădinii casei tale. Proiectul poate fi cu atât mai dificil dacă ai o curte în pantă, cum se întâmplă deseori la casele de munte. Cu puțin efort și multă imaginație, poți transforma această grădină într-un adevărat colț de rai, cu o terasă care să aibă vedere la munte sau cu un foișor în care să te bucuri de aer curat în tihnă, alături de familie sau prieteni. 

Îți propunem în acest articol mai multe idei practice de amenajare pentru grădina casei tale de la munte, din care te poți inspira.

Construiește un sistem de terase

Pentru amenajarea curții în pantă, primul lucru pe care trebuie să-l faci este terasarea terenului. În acest fel, vei obține mai multe terase pe diferite nivele, care te vor ajuta să valorifici la maximum spațiul din grădină și vor preveni totodată alunecările de teren.

Cu ajutorul acestui sistem de terase, poți separa diferite zone din grădină, în funcție de stilul dorit și de funcționalitate. Spre exemplu, pe o terasă poți amenaja un spațiu de luat masa, pe altă terasă vei pune răsaduri cu flori, pe altă poți planta pomi, iar la bază poți chiar să amenajezi o mică grădină cu legume.

Zidurilei trebuie să aibă o înălțime de aproximativ 60 cm, ca să fie cât mai stabili, iar materialul ideal pentru construirea lor îl reprezintă blochetii din beton vibropresat. Poți folosi terasamente chiar dacă panta nu este foarte înclinată, pentru că această soluție de amenajare îți permite să obții zone distincte în grădină, iar efectul estetic este unul deosebit. Zidurile de sprijin pot fi transformate în băncuțe pe care să te așezi, astfel încât aceste elemente vor avea o funcționalitate multiplă.

Amenajează câteva alei pavate

După ce ai stabilit terasarea curții, este momentul să finalizezi amenajarea prin construirea unor alei pietonale, care să-ți permită un acces rapid și sigur în orice colț al grădinii. Îți recomandăm să folosești pavele din beton vibropresat pentru construirea aleilor, deoarece acest material este foarte rezistent. 

Pavelele sunt disponibile într-o gamă foarte variată de modele și culori, astfel încât vei găsi foarte ușor un produs care să fie potrivit cu stilul de amenajare pe care ți-l dorești. Există inclusiv pavaj 3D, cu pavele care au efect tridimensional și creează un spațiu deosebit. În cazul în care vrei să amenajezi o casă sau cabană de vacanță  în stilul rustic, alege pavele în nuanțe naturale, care imită piatra naturală.

Alege plante rezistente 

Dacă grădina ta de la munte se află pe un deal orientat spre nord, atunci trebuie să alegi plante care se simt bine la umbră și răcoare și care nu au nevoie de prea mult soare. Iată câteva specii pe care le poți planta cu succes: iederă, ienupăr, cimbrișor, brumărele, arbuști ornamentali veșnic verzi (tuia, iarbă albastră, conifere, ilex). De asemenea, poți folosi plante târâtoare sau curgătoare, iar zonele cu vegetație pot fi delimitate prin palisade, adică prin ziduri de mică înălțime.

Poți include în amenajarea grădinii tale și trepte din beton vibropresat și jardiniere, care pot fi amplasate pe marginea fiecărei terase și umplute cu flori de sezon. În funcție de dimensiunea grădinii și de bugetul de care dispui pentru amenajare, poți construi și un iaz decorativ sau chiar o mini cascadă.

În concluzie, amenajarea grădinii unei case de la munte este ceva mai complicată, dar rezultatul va fi cu siguranță unul deosebit, care merită efortul și investiția. Trebuie doar să te inspiri din recomandările prezentate în acest articol și să aplici ideile care sunt pe gustul tău, potrivite cu nevoile și dorințele tale.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni