ß
  • PRO TV
  • 7 lucruri pe care nu le știai despre espresso. Ți-ar putea schimba percepția despre această băutură

7 lucruri pe care nu le știai despre espresso. Ți-ar putea schimba percepția despre această băutură

7 lucruri pe care nu le știai despre espresso. Ți-ar putea schimba percepția despre această băutură

Românii nu se dau în vânt după espresso, o spun specialiștii în prepararea cafelei. Însă, mulți și-ar schimba părerea despre acest sortiment de cafea dacă i-ar descoperi toate secretele.

Cafeaua cu lapte sau cu arome, care acoperă de fapt tot gustul autentic al cafelei, este preferată de consumatorii români. Nu doar dimineața, ci în orice moment al zilei. 

Dacă nu ai găsit niciodată motive întemeiate ca să-ți începi ziua cu un shot de espresso, atunci e poate din cauză că n-a avut cine să-ți prepare unul ca la carte. Spre norocul tău, acum poți învăța să ți-l faci singur, acasă. Valentin Luca, barista și campion mondial în bartending, are o rețetă chiar AICI

Dacă încă nu te-am convins, iată 7 lucruri pe care mai mult ca sigur nu le știai despre espresso!

1. Cafeaua espresso, o băutură concentrată preparată prin „injectarea” de apă fierbinte, sub presiune, prin cafeaua măcinată, provine din Italia. Era pe la 1880 când a fost preparată prima dată, în Torino.

2. Experții în cafea spun că pentru o ceașcă de 25 ml sunt necesare 7 grame de cafea, adică aproximativ 21 de boabe.

3. Un espresso bine făcut are un gust dulceag. Gustul amar, reclamat de mulți consumatori, e explicabil, dar nu are legătură cu calitatea cafelei. Când un espresso este amar înseamnă că nu a fost bine preparat sau cafeaua a fost prea prăjită. Amarul din cafea poate să vină și din timpul lung de expunere al cafelei la apa fierbinte pompată cu presiune. Cu cât prepararea unui espresso durează mai mult, cu atât el extrage mai multe „arome” neplăcute din espressor.

Citește șiPrepară-ți cafeaua de zi cu zi ca un adevărat barista!


4. Specialiștii s-au pus de acord și au conchis că timpul optim de preparare al unui espresso este 25 de secunde. Plus, minus câteva. 

5. O cafea scurtă nu e neapărat bogată în cofeină. De fapt, un espresso de 25 ml are cam 40-50 de miligrame de cofeină. Prin comparație, o cafea făcută la ibric, servită la cană de 200 ml, poate avea până la 200 de miligrame de cofeină. So, no worries!

6. Espresso se bea cald spre fierbinte, la scurt timp după ce a fost preparat. Cu fiecare minut scurs între preparare și consum, calitățile sale scad. Temperatura optimă de servire este 65 de grade, iar ceștile din porțelan sunt cele mai potrivite pentru a o prezerva pentru mult timp.

7. Pasionații de cafea cu lapte ori frișcă nu trebuie să respingă din start un espresso. El poate fi preparat în diferite moduri: cu frișcă (Con Panna), cu lichior (Correto), cu spumă de lapte (Macchiato), cu lapte fierbinte (Cappuccino), cu gheață (Freddo) etc.

Oricare ar fi gustul tău, dă o șansă cafelei espresso! 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni