ß
Vinurile biodinamice sunt acelea a caror producere este in stransa armonie cu natura, animalele, plantele si astrele. Se spune ca la prepararea lor se foloseste energia pozitiva a pamantului.
Enologul care studiaza vinurile biodinamice se apleaca asupra pamantului ca sa vada care este umiditatea acestuia, insa este atent si la pozitia lunii si a stelelor.
Intuitia si cunostintele lui indica care sunt cele mai bune decizii pentru a obtine struguri de cea mai buna calitate, din care se pregatesc vinuri in armonie cu pamantul, vietatile si cosmosul.
Vinurile biodinamice sunt o revelatie in domeniul viticulturii, iar in ultimii zece ani au sporit cererile de consum ale unor astfel de vinuri, destinate cunoscatorilor.
Pentru producerea vinurilor biodinamice, care par incarcate de misticism, se tine cont de factori precum conditiile ecologice, comportamentul insectelor si animalelor, influenta astrelor, care conform adeptilor biodinamismului actioneaza asupra podgoriilor, dupa cum si mareele influenteaza mediul.
Pentru francezul Nicolas Joly, un guru in domeniu, biodinamica reuseste sa personalizeze vinurile, intr-o lume in care exista tendinta sa se uniformizeze savoarea si aroma.
Biodinamismul se diferentiaza de productia ecologica, fiind mult mai radical decat aceasta , deoarece nu cauta doar sustenabilitatea (sustenabilitate= calitatea unei activitati de a se desfasura fara a epuiza resursele disponibile si fara a distruge mediul) ci sa se integreze in mediu ca intr-un tot unitar.
Printre practicile biodinamismului se numara si administrarea de preparate homeopate, astfel se introduc in sol substante naturale in cantitati mici, pentru a-l “dinamiza”.
Desi aceasta tendinta in viticultura a fost criticata de unii care considera ca nu ar avea baze stiintifice, altii considera ca aceasta este calea de intoarcere la originile productiei de vinuri si posibilitatea recuperarii practicilor agricole stravechi.