ß
Ridurile apar ca o urmare firească a procesului de îmbătrânire. Acestea au drept cauză pierderea capacității organismului de a produce colagen și elastină, două substanțe proteice esențiale pentru sănătatea și frumusețea țesutului cutanat.
Pentru prevenirea dar și pentru estomparea ridurilor este important, însă, să cunoaștem tipologia acestora. Ridurile pot fi clasificate în funcție de localizarea lor, de aspect, de factorii determinanți sau chiar de vârsta la care apar. Iată care sunt principalele tipuri de riduri și cum le putem combate.
Ridurile de expresie
Ridurile de expresie sunt cunoscute și ca riduri dinamice. Acestea sunt temporare și se formează ca urmare a unor expresii faciale repetate. Printre factorii de risc al ridurilor dinamice se numără:
Acțiunea nocivă a acestor factori pot transforma ridurile de expresie în riduri permanente, statice.
Cea mai eficientă modalitate de a combate ridurile dinamice constă în adoptarea unei rutine de îngrijire corespunzătoare a tenului, precum și în evitarea factorilor de risc.
Folosirea unei creme cu proprietăți intens hidratante, care să mențină aspectul catifelat al pielii este un produs indispensabil în acest caz. Poți încerca crema hidratantă cu absorbție rapidă de la Cerave.
Ridurile atrofice
Ridurile atrofice sunt, de fapt, acele linii paralele care brăzdează fruntea atunci când ne încruntăm. Acestea apar ca urmare a pierderii densității țesutului elastic de la nivelul pielii și pot să fie favorizate de diverși factori, cum ar fi înaintarea în vârstă, folosirea constantă a cremelor cu steroizi sau expunerea la radiațiile ultraviolete.
Deoarece acestea apar pe fondul subțierii severe a pielii, sunt și foarte dificil de corectat. Singurele moduri eficiente de a scăpa de ridurile atrofice constau în hidratarea intensă a pielii și la folosirea procedurilor cu laser care refac pielea.
Ridurile de compresie
Ridurile de compresie apar în acele zone ale pielii în care se exercită o presiune constantă. Anumite poziții de somn pot fi cauzele ridurilor de compresie de pe față. ”Cutele” de pe piele se pot forma din cauza pernei în cazul dormitului pe burtă, de exemplu.
Repetarea acestui obicei poate face ca ridurile de compresie să devină permanente, iar în acest caz soluțiile sunt diverse. Iată care sunt recomandările pentru prevenirea și estomparea ridurilor de compresie:
Cauzate de pierderea elasticității pielii, ridurile elastice sunt provocate în special de expunerea la soare. Ele sunt vizibile în zona obrajilor, a buzei superioare, dar și la baza gâtului și devin permanente din cauza procesului de îmbătrânire.
Aceste pliuri pot fi prevenite evitând băile de soare, precum și adoptând următoarele obiceiuri în rutina zilnică:
Ridurile gravitaționale
Ridurile gravitaționale apar pe măsură ce înaintăm în vârstă, deoarece producția de colagen și de elastină scade. Acestea fac ca pielea să capete un aspect flasc, iar efectele lor se pot observa ușor în zona gâtului, a bărbiei sau a obrajilor, dar și în partea superioară a brațelor.
Pentru a combate ridurile gravitaționale putem apela la cremele cu efect de lifting sau la procedurile minim invazive care au același efect.