ß
A fi părinte este cel mai minunat lucru care se poate întâmplă în viața unei persoane, însă acest rol vine și cu un set de responsabilități.
În special în contextul actual, foarte mulți părinți se întreabă cum pot să protejeze sănătatea celor mici. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să ai grijă de sănătatea fizică și mentală a copilului.
Continuă să mergi la consultațiile esențiale, însă da un telefon pediatrului înainte
Consultațiile pediatrice esențiale nu trebuie amânate, însă sună medicul cu câteva zile înainte de programare. Aceste consultații sunt făcute cu scopul ca cel mic să fie protejat împotriva unor virusuri și bacterii. În plus, respectând aceste programări, te asiguri că cel mic este la zi cu toate vaccinurile și este în grafic din punctul de vedere al planului de dezvoltare.
Dacă cel mic nu se simte bine
În această situație, programează un consult pediatric online pentru a stabili dacă este o problemă ce necesită investigații mai amănunțite. Astfel de consultații au loc prin intermediul telefonului ori a laptopului, prin apel video sau audio. Descrie detaliat simptomele copilului și răspunde cu sinceritate la toate întrebările pe care medicul ți le adresează.
Dacă ai mai mulți copii, iar unul dintre ei se simte rău, până afli decizia doctorului, este recomandat să îi ții în camere separate și să-i înveți să poarte corect masca oricând intră în contact unii cu alții.
Asigură-te că toți membrii familiei se spală pe mâini des și că toate suprafețele atinse frecvent sunt atent dezinfectate. Nu permite că același tacâm să fie folosit de mai multe persoane.
Practică distanțarea socială
Este extrem de important să-i ții pe copii departe de alte persoane, în special acum. În afara timpului petrecut acasă, atunci când ieși cu ei la plimbare, asigură-te că aceștia stau la cel puțin 1.5 metri distanță față de alte persoane, chiar dacă vorbim despre vecini și prieteni. Dacă poți, nu-i lua pe cei mici cu tine la cumpărături.
Învață-l să se spele corect pe mâini
Aici puterea exemplului este esențială, însă trebuie să-i înveți pe cei mici cum este corect să se spele pe mâini. Repetă-le că acest proces trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde și găsiți împreună un cântecel pe care copilul să-l fredoneze atunci când își spală mânuțele.
Mâinile trebuie spălate frecvent și întotdeauna înainte de masă. Dezinfectantul de mâini este sigur de folosit în cazul bebelușilor și a copiilor mai mari, însă este important să-l supraveghezi pe cel mic dacă îl lași să-și aplice singur produsul pe piele.
Ai grijă ca soluția să se usuce complet și copilul să nu fie tentat să-și bage mâinile în gură imediat după ce a folosit dezinfectantul.
Protejează-i sănătatea mentală
Este în natura umană să fim ființe sociale, însă pe durata în care distanțarea socială este spre binele tuturor, acest lucru nu va fi posibil. Așadar, poți găsi metode digitale de a-l pune pe cel mic în legătură cu restul familiei și cu prietenii. Astfel, copilul va vedea fețele dragi ale bunicilor, mătușilor, unchilor și partenerilor de joacă, va putea vorbi cu aceștia, îi va vedea zâmbind si își va dezvolta inteligența emoțională.