Citeste mai mult despre:
Divertisment-Movie Time,
Pe platforma IMDB (Internet Movie Database) are în prezent nota 9, 4, un punctaj de-a dreptul impresionant, iar pe Rotten Tomatoes are evaluări excelente atât de la critici, cât și de la utilizatori obișnuiți. La încheierea seriei, avea chiar nota 9, 7 din 10 pe IMDB, un punctaj care îl situa deasupra unor seriale care au făcut istorie, precum “Breaking Bad” sau “Game of Thrones”. Și asta în condițiile în care “Cernobîl” nu e o poveste care te face să evadezi din realitate!
Dimpotrivă, prin adevărurile incomode spuse uneori dur, te ancorează și mai tare într-o lume cu multe fațete dureroase.
Iată însă 10 motive pentru care Cernobîl este atât de apreciat și a devenit cel mai popular serial din lume:
1.Are în vedere adevărul, oricât ar fi de incomod
Serialul arată, pas cu pas, cum s-a petrecut cel mai grav accident nuclear din istorie și cum, din cauza minciunilor și iresponsabilității unui stat care nu le poartă de grijă propriilor cetățeni, mii de oameni au suferit crunt.
2. E o poveste educațională
Deși o lume întreagă a auzit de criza majoră provocată de accidentul de la Cernobîl, foarte puține persoane știu exact ce anume a declanșat totul și cum a degenerat toată situația. Însuși scenaristul seriei, Craig Mazin mărturisește că, înainte de a se ocupa de această producție, deținea foarte puține date despre acest dezastru nuclear. Tocmai de aceea a avut nevoie de o documentare serioasă, care se și vede pe parcursul serialului.
3.În timp ce educă, povestea rămâne captivantă pe tot parcursul filmului
Deși este respectat adevărul istoric, povestea e spusă într-un ritm alert și fascinant, care te ține cu sufletul la gură.
4. Ridică probleme serioase ale umanității
Serialul dezbate atât consecințele iresponsabilității lumii politice, ale cărei interese prevalează de multe ori în fața adevărului și a drepturilor cetățenești, dar ridică și probleme acute precum protejarea mediului și impactul pe care îl poate avea puterea nucleară.
5. Anumiți cronicari au observat paralela cu societatea prezentă
Deși e prezentată lumea URSS din anii ’80, problemele majore mai sus listate sunt încă actuale.
6.Are parte de o distribuție foarte potrivită
Toţi actorii, fie că dau viață unor personaje principale sau secundare – şef KGB, şef de mineri, soţie de pompieri etc, îşi joacă impecabil rolul. Se remarcă Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson, Paul Ritter și Jessie Buckley.
7. Recreează magistral viața anilor ’80 din URSS
Foarte mulți au crezut că serialul s-a filmat în locurile unde s-a petrecut tot dezastrul, dar acest lucru este, evident, imposibil. Asta arată însă cât de bine a fost recreată viața din URSS din acele timpuri. De la blocuri și îmbrăcămintea oamenilor, până la centrala efectivă, toate sunt foarte aproape de realitatea acelor ani.
8.Are parte de o documentare de excepție
Acuratețea este un alt punct forte al seriei. Scenaristul a folosit ca mijloace de documentare cărți scrise de persoane direct implicate, înregistrări audio relevante, rapoarte importante, discuții cu profesori specializați în fizica nucleară și multe alte piste.
9.A creat controverse
Pentru că a scos la iveală adevăruri incomode, Cernobîl a și deranjat. Drept dovadă, Rusia a anunțat propria producție Cernobîl, iar presa pro-Kremlin a acuzat America de minciună.
10. E o lecție de viață în sine
Fraza care deschide serialul e cât se poate de puternică și de elocventă și însumează puterea serialului de a schimba perspective și de a dărâma informații false:
“Care e prețul minciunilor? Nu e vorba că le vom confunda cu adevărul! Adevăratul pericol este că, dacă auzim prea multe minciuni, n-o să mai fim capabili să recunoaștem adevărul. “
FOTO: CAPTURĂ SERIAL HBO