Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a catalogat campaniile de dezinformare legate de Covid-19, lansate în mediul online, drept orchestrate din umbră de persoane care „au în spate anumite cercuri de interese economice”.
Marcel Vela vorbește de un război informatic, care are ca scop contestarea autorităților, instaurarea haosului și semănarea neîncrederii oamenilor în instituții și sistemul sanitar. Ministrul Afacerilor Interne condamnă informațiile false care neagă existența noului coronavirus. Demnitarul susține că fac parte dintr-o campanie finanțată din umbră de persoane care au alte interese decât cel de informare corectă a cetățenilor.
„Războiul informatic, dacă vreţi, are mai multe scopuri sau mai multe substraturi. Unul dintre ele este şi acesta al destabilizării, al neîncrederii, al haosului, al contestării autorităţilor. Pentru că, dacă vedem pădurea dincolo de copaci, dacă îmi permiteţi această metaforă, este evident că o stare de neîncredere, o lipsă a autorităţii statului, a încrederii în sistemul sanitar, în autorităţi, toate acestea duc spre o destabilizare economică.
Cei care au aceste interese, pe varianta de a destabiliza, fie că sunt site-uri fantomă care au în spate anumite cercuri de interese economice, anumite persoane care le deţin şi care de fapt nu există, care rostogolesc anumite ştiri, anumiţi specialişti în ale informaticii care rostogolesc ştirile, care ştiu să capaciteze cât mai mulţi urmăritori - toate acestea sunt, într-un fel, organizate, pentru că este evident faptul că sunt finanţate”, a spus ministrul la Realitatea Plus.
Citește și: Doctor pe Covid - episodul 1: Așteptând scrisoarea...
Citește și: Condiții mai aspre în ceea ce privește purtarea măștii în spații închise. Care sunt modificările
Vela e de părere că aceste campanii au ca punct de pornire campanii similare inițiate în afara țării, care au reușit să-i convingă pe oamenii care nu sunt obișnuiți să verifice informațiile cu pricina.
„De aici şi până la a crea prozelitism sau de a aduce într-o piaţă cât mai mulţi susţinători - care nu sunt de acuzat, sunt oameni convinşi de anumite poziţii, pentru că, dacă semnează doctor sau medic şi prezintă câteva date care pot fi false, omul de bună credinţă chiar crede că nu există coronavirus, chiar crede că vaccinul este dăunător sănătăţii, poate chiar un parlamentar crede, după ce a citit un expozeu al unui mare om de ştiinţă, care este fals, este un fake news, că termometrul te caută în buletin sau îţi ia copia ADN şi îţi face o clonă”, a spus ministrul.
Gallery