ß
  • PRO TV
  • (P) 4 aspecte pe care trebuie să le ştii despre certificatele energetice

(P) 4 aspecte pe care trebuie să le ştii despre certificatele energetice

(P) 4 aspecte pe care trebuie să le ştii despre certificatele energetice

Certificatele energetice se numără printre documentele absolut necesare, pe care trebuie să le obţină persoanele care intenţionează să încheie contracte de vânzare/cumpărare sau contracte de închiriere pentru imobilele pe care le deţin. 

Este vorba despre acte care arată care este eficiența energetică a acelei clădiri sau unități de clădire ce supune certificării.

În rândurile de mai jos sunt prezentate cele mai importante informații pe care trebuie să le ştie solicitanții, înainte de a începe procesul de obţinere pentru aceste documente.

Care sunt categoriile de imobile pentru care certificatele energetice sunt obligatorii? 

Proprietarii de clădiri trebuie să ştie că certificatele energetice sunt obligatorii pentru majoritatea categoriilor de imobile ce se vând, închiriază, renovează major sau se recepționează, printre care se numără apartamentele, casele, hotelurile, motelurile, pensiunile, restaurantele, dar şi clădirile în incinta cărora urmează să fie desfăşurate activităţi cu un public larg (spații comerciale, școli, spitale, clădiri destinate sportului etc.). 

Pe de altă parte, există şi câteva categorii de imobile pentru care certificatele energetice nu sunt necesare. Pe lista acestora se află lăcaşurile de cult, clădirile care au valoare istorică, dar şi imobilele care nu vor fi folosite pentru o perioadă mai mare de 2 ani etc..

Care sunt documentele şi informaţiilor necesare pentru obţinerea certificatelor energetice?

Unul dintre primii paşi pe care trebuie să îi facă proprietarii de imobile pentru a obţine rapid certificatul de performanță energetică este acela de a întocmi dosare cu copii după câteva acte ale imobilului, pe care să le înmâneze unui auditor energetic atestat.

Auditorii energetici atestați din cadrul companiei Enermed Impex SRL au gradul profesional I (cel mai înalt grad) și întocmesc un certificat energetic în București și județul Ilfov în câteva ore de la primirea documentelor clădirii și vizitarea ei pentru măsurători și observații.

Care sunt paşii pe care îi urmează auditorii atestați? 

Pe lângă studierea dosarelor cu actele clădirii pe care le primesc din partea solicitanţilor, specialiștii atestați au obligaţia de a se deplasa la faţa locului pentru date suplimentare necesare efectuării calculelor inginerești.

Ei încadrează fiecare clădire într-una dintre cele 7 clase energetice în funcție de consumul lor energetic pe an pe metrul pătrat.

Clase energetice

În ceea ce priveşte clasele energetice, solicitanţii trebuie să ştie ca acestea sunt împărţite de la A până la G, unde A este considerată a fi cea mai bună clasa, iar G cea mai slabă. 

De exemplu, imobilele care anual înregistrează un consum energetic de maximum 125 kW/m2/an sunt încadrate în clasa A, pe când imobilele cu un consum energetic de peste 820 kWh/m2/an sunt încadrate în clasa G. 

Cunoscând cât mai multe informaţii despre certificatele energetice, despre documentele de care e nevoie pentru a le obţine, respectiv avantajele de care vor beneficia pe termen lung, proprietarilor le va fi întotdeauna mai simplu să demareze procesul necesar în fiecare caz în parte.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni