Americanii au identificat un tratament funcțional pentru sindromul infamator rar care afectează tot mai mulți copii care s-au vindecat de Covid-19. Boala a primit și un nume: MIS-C.
Circa 150 de copii din New York, care au un istoric de coronavirus, au fost diagnosticați cu o boală nouă, manifestată prin febră, erupții cutanate, inflamații la nivelul glandelor, dureri abdominale, diaree, puls accelerat și ochi însângerați. Simptomele au apărut la câteva săptămâni după infecția cu coronavirus, iar unii dintre ei au și murit.
Cazuri au fost raportate și în Franța, nordul Italiei, Marea Britanie și Spania, iar medicii americani au dezvăluit că schema de tratament stabilită pentru acest sindrom nou funcționează. Conform Yahoo Life, medicii au administrat copiilor imunoglobulină, intravenos, și au reușit să-i recupereze.
Conform experților, tratamentul cu imunoglobulină umană asigură imunitate oamenilor care nu-și pot asigura propriii anticorpi de luptă cu boala. Dr. Audrey John, de la Spitalul de pediatrie din Philadelphia, spune că acesta este tratamentul standard pentru boala Kawasaki, un sindrom inflamator rar care are simptome similare cu MIS-C.
Pentru crearea imunoglobulinei necesare tratării copiilor diagnosticați cu MIS-C, medicii recoltează sânge de la donatori cu scopul de a păstra lichidul din el. După prelevarea acestei componente a sângelui, partea cu celulele roșii se întorce la donator. „Lichidul este bogat în multe, multe tipuri de anticorpi”, spune dr. Stanford Shulman, profesor în pediatrie.
Un copil de 5 ani din oraşul New York, unul de 7 ani din Westchester County şi un adolescent din Suffolk County au murit din cauza acestui sindrom, a dezvăluit la jumătatea acestei luni Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York. Potrivit acestuia, alte 14 state - California, Connecticut, Delaware, Georgia, Illinois, Kentucky, Louisiana, Massachusetts, Mississippi, New Jersey, Ohio, Pennsylvania, Utah şi Washington - dar şi cinci ţări europene au raportat astfel de cazuri.
La Bergamo, Italia, în perioada 18 februarie - 20 aprilie, în Spitalul Papa Giovanni XXIII au fost internaţi zece copii cu acest sindrom, dintre care opt au prezentat rezultate pozitive la testul pentru anticorpi de coronavirus. În ultimii cinci ani, medicii din acest spital au înregistrat în total doar 19 copii cu boala Kawasaki, conform raportului publicat în The Lancet.
În comparaţie cu cazurile de boala Kawasaki din trecut, cei pe care i-au tratat în timpul pandemiei erau mai mari şi mai grav bolnavi, se arată în raport, 60% suferind complicaţii cardiace şi jumătate dintre pacienţi având semne de sindrom de şoc toxic.
Cercetătorii francezi au raportat joi simptome asemănătoare bolii Kawasaki la 17 copii internaţi într-un spital din Paris între 27 aprilie şi 7 mai, în timp ce într-o perioadă de două săptămâni s-ar fi aşteptat, în medie, la un singur astfel de caz.
„Simptomele la copii sunt diferite de cele ale adulţilor cu COVID-19, la care boala este mai mult o problemă respiratorie”, a spus medicul George Ofori-Amanfo de la Spitalul de Pediatrie Kravis din New York din cadrul reţelei de spitale Mount Sinai.
Fotografii: Getty Images
Gallery