Liposucția este o procedură chirurgicală cunoscută și sub numele de lipoplastie. Folosește o tehnică de aspirație a grăsimii dintr-o anumită zonă a corpului (abdomen, șolduri, coapse, brațe, gât). Liposucția nu este o metodă de slăbire, ci o metodă de îndepărtare a țesutului gras depozitat excesiv într-o singură zonă a corpului.
Pentru a pierde în greutate, sunt mai recomandate dietele, exercițiile fizice sau procedurile bariatrice (operația gastrică prin bypass).
Liposucția presupune introducerea unor tuburi mici, numite canule, prin incizii făcute la suprafața pielii, cu scopul de a aspira depozitele grase. Acest tratament chirurgical se realizează astăzi în condiții mai simple și mai puțin dureroase.
Tipuri de liposucție
Liposucția tumescentă: se folosește un anestezic local în zona în care sunt introduse canulele și o cantitate mai mare de anestezic (lidocaina și epinefrină) în țesuturile grase, înainte de efectuarea procedurii. Acest tip de intervenție nu necesită anestezie generală, decât dacă este tratată o porțiune extinsă a corpului.
Liposucția cu ultrasunete: această procedură folosește ultrasunete pentru a transforma grăsimea în lichid, pentru ca acesta să poată fi îndepărtată mai ușor. Tratamentul chirurgical este mai eficient în aspirarea grăsimii din zona abdomenului superior, al taliei și a spatelui.
Spitalizarea, în vederea liposucției, nu este necesară, dar există excepții, de exemplu cazurile în care a fost aspirată o cantitate foarte mare de grăsime.
Se recomandă liposucția în cazurile în care depozitele de grăsime vizibile în anumite părți ale corpului nu au putut fi eliminate prin dietă și exerciții fizice. Liposucția se poate face de asemenea în combinație cu alte operații estetice: abdominoplastia, operația de micșorare a sânilor, lifting facial.
Liposucția nu este numai o procedură estetică, se poate apela la această procedură pentru tratarea unor condiții medicale:
Riscurile liposucției
Intervenția chirurgicală de liposucție nu se poate face decât în anumite condiții:
Pentru pacienții care suferă de obezitate nu se recomandă liposucția pentru că nu se poate aspira grăsimea de la nivelul întregului corp în condiții de siguranță. Dacă s-ar apela la liposucție în cazul unui pacient obez numai într-o singură zonă a corpului, s-ar ajunge la o simetrie inestetică a corpului acestuia.
Liposucția este de asemenea interzisă persoanelor cu afecțiuni cardiace grave, boli coagulante și femeilor însărcinate.
Un risc al liposucției îl reprezintă și faptul că intervenția poate lăsa porțiuni de piele flască. Este nevoie de circa 6 luni pentru a se recăpăta tonusul țesutului cutanat. Retracția pielii poate să varieze de la o persoană la alta, în funcție de elasticitatea pielii.
Pot apărea și alte complicații, după intervenția chirurgicală:
Exista o serie de tratamente injectabile noi care promit dizolvarea grăsimilor fără o intervenție chirurgicală invazivă. Mezoterapia este una dintre aceste proceduri. Aceasta presupune folosirea de injecții pentru reducerea stratului de grăsime.
Prețul unei liposucții la clinica Cosmedica diferă în funcție de zona care suportă tratamentul chirurgical. Tocmai de aceea este foarte important consultul medical de dinaintea procedurii. La această clinică se pot face mai multe tipuri de liposucție: