ß
O băutură pe bază de plante, promovată de președintele Madagascarului drept „leac pentru coronavirus și tratament pentru Covid-19”, este analizată acum în state precum Germania și SUA.
Sute de bolnavi de Covid-19 din Madagascar s-au vindecat cu ajutorul unei băuturi pe bază de plante inventată în țara insulară din sudul Africii, susține chiar președintele Andry Rajoelina. Conform acestuia, bolnavii nu au urmat niciun alt tratament.
Cocktailul miraculos este o băutură pe bază de Artemisia Annua, plantă cunoscută în România sub denumirea de pelin dulce, și alte ierburi specifice Madagascarului. Licoarea a fost promovată drept leac pentru coronavirus și tratament pentru boala pe care o provoacă și a fost folosită în Madagascar fără niciun studiu clinic prealabil.
Autoritățile din mai multe state africane au comandat cantități importante de Covid-Organics (numele dat de autoritățile din Madagascar) pentru a-l administra propriilor bolnavi.
Citește și: Masca de protecție, „extrem de eficientă” în combaterea răspândirii Covid-19. Ce au descoperit specialiștii
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) s-a arătat reticentă în a lua în seamă solicitarea președintelui Andry Rajoelina, care a cerut OMS să includă ceaiul de plante pe bază de Artemisia în schema de tratament obișnuită pentru Covid-19.
„Cum era dacă acest remediu ar fi fost descoperit într-o țară europeană, în loc de Madagascar? S-ar mai fi îndoit oamenii atât de mult? Nu cred”, a spus șeful statului malgaș, citat de France24.
Președintele Andry Rajoelina a consumat remediul pentru coronavirus, deși nu fusese testat pozitiv. FOTO: Getty
Reprezentanții OMS Africa arătau la jumătatea săptămânii trecute că au luat legătura cu președintele Andry Rajoelina pentru a discuta problema remediului naturist.
Câteva zile mai târziu, cercetătorii de la Institutul de coloizi și interfețe Max Planck din Potsdam, în colaborare cu specialiștii companiei americane ArtemiLife, au început testele de laborator pentru a afla dacă planta are proprietățile curative indicate.
„Este unul dintre primele studii în care oamenii de știință cercetează funcțiile substanțelor acestei plante în legătură cu Covid-19”, a confirmat Peter Seeberger, conducătorul studiului, pentru Deutsche Welle.
Chimistul Peter Seeberger, directorul Institutului Max Planck din Potsdam. FOTO: Getty
Studiul se va concentra pe utilizarea extractului de Artemisia Annua și derivaților izolați din această plantă, cum este artemisinina.
Compușii de Artemisia au fost folosiți până acum în tratarea malariei. Însă, conform lui Seeberger, extractul din această plantă a mai fost utilizat și în 2002, cu prilejul apariției Sindromului Acut Respirator Sever (SARS). Și a fost folosit cu succes.
Însă, acest lucru nu înseamnă că va funciționa și în cazul SARS-CoV-2. Primele date exacte sunt așteptate la sfârșitul lunii mai, când vor fi încheiate primele teste, a mai spus specialistul german. Abia la finalul lor se va decide dacă utilizarea pe oameni, în cadrul unor studii clinice, este justificată.
Țara insulară din sudul Africii a înregistrat primul deces de Covid-19 duminică, 17 mai 2020. E vorba de un bărbat de 57 de ani, paznic al unei parcări ce aparține spitalului din Toamasina. Madagascarul a raportat până acum 322 de infectări și 119 cazuri de persoane vindecate.
Fotografii: Getty Images
Vezi și VIDEO: Facem Level – episodul 2: Mădălin dovedește că distracția nu ține cont de trofee în Brawl Stars
Gallery