ß
  • PRO TV
  • (P) Cum tratezi acneea?

(P) Cum tratezi acneea?

(P) Cum tratezi acneea?

Ți se întâmplă frecvent să îți apară coșuri fix înaintea unui eveniment important? Nu ești singura sau singurul! Deși este extrem de frustrant, acneea apare tocmai când vrei să ai fața curată. În afară ce cei chinuiți de erupții acneice, care par să țină cont doar de propriul ritm, există multe persoane de vârste diferite care suferă în mod constant de coșuri și puncte negre pe față și care încearcă să scape de acestea.

Vrei să știi ce tratamente pentru acnee funcționează cu adevărat? Specialiștii în tratamente faciale de la clinica SKiN MedSpa îți vin în ajutor cu sfaturi și cu o selecție de tratamente antiacneice care îți pot oferi rezultatele la care visezi. 

Ce este acneea? 

Acneea este o afecțiune a pielii care apare din cauza excesului de sebum, a foliculilor de păr înfundați, a bacteriilor și a activității excesive a unui tip de hormon androgen. Apare de obicei pe față, pe frunte, pe piept, pe partea superioară a spatelui și pe umeri, deoarece aceste zone de piele au cele mai multe glande sebacee.

Majoritatea oamenilor experimentează diferite forme de acnee între 12 și 24 de ani, însă aceasta poate apărea și mai târziu în viață. Cu toate acestea, nu trebuie să fii deprimat și să te mulțumești să suferi, fără să cauți ajutor unde trebuie. Important este să înțelegi cauza problemei și să alegi tratamentul corect. 

De ce se declanșează acneea?

Acneea este declanșată sau agravată de o serie de factori diferiți:

  • schimbările hormonale; 
  • stres; 
  • medicamentele care conțin corticosteroizi, testosteron sau litiu; 
  • igienă precară; 
  • folosirea unor produselor de îngrijire neadecvate pentru pielea ta; 
  • expunerea îndelungată la soare; 
  • o alimentație nesănătoasă. 

Tipuri de acnee

Există două tipuri de acnee: acneea non-inflamatorie - comedoane (puncte negre sau albe) și acneea inflamatorie – papule, pustule, noduli, chisturi. 

Acneea non-inflamatorie nu provoacă umflături. Se distinge prin comedoane deschise și închise, adică cu porii înfundați. Punctele negre sunt rezultatul acestor pori înfundați din cauza sebumului și a celulelor moarte ale pielii. Stratul exterior al porilor este deschis, în timp ce restul rămâne înfundat. Punctele negre pot apărea pe față, pe piept, pe gât, pe brațe, pe umeri sau pe spate. 

Punctele albe se formează, de asemenea, din cauza porilor înfundați de sebum și impurități, dar, spre deosebire de punctele negre, stratul exterior al porilor este închis, înfundat și apare ca o umflătură mică care iese prin piele. Acest tip de acnee este cunoscută sub denumirea de comedoane închise. Punctele albe pot apărea pe față, pe piept, pe spate și uneori pe gât și umeri. Atât punctele negre, cât si cele albe sunt o formă ușoară de acnee. 

Acneea inflamatorie provoacă umflarea și inflamarea zonei afectate. În afară de porii înfundați, un alt declanșator al acestui tip de acnee este reprezentat de  bacterii. Papulele acneice (coșurile) sunt pete inflamate care arată ca niște umflături roșii pe piele. Acestea pot apărea oriunde pe corp, dar mai ales pe față.

Papulele se dezvoltă atunci când peretele foliculului de păr este rupt, ceea ce provoacă o iritație. Acest lucru face ca bacteriile și resturile celulare să intre în derm (stratul cel mai adânc al pielii). Pustulele sunt coșuri cu un vârf de culoare albă care conține puroi, celule moarte și sebum în exces. Pot să apară pe față, spate sau umeri și reprezintă o formă moderată de acnee. 

Când există o ruptură la nivelul porilor, organismul declanșează apărarea împotriva bacteriilor. Acesta trimite globule albe ca mecanism de apărare, ceea ce duce la apariția puroiului și a papulelor, care apar mai ales pe față. 

Nodulii sunt leziuni mari, inflamate și dureroase. În timp ce pustulele și papulele se formează pe suprafața pielii, nodulii se formează mai adânc în piele. Atunci când peretele foliculului de păr este rupt în adâncul dermului, resturile celulare și impuritățile au cale liberă pentru a intra în derm și a contamina foliculii vecini. Nodulii conțin puroi și sunt dureroși deoarece sunt formați în interiorul pielii. Pot apărea noduli acneici pe față, piept și spate și reprezintă o formă severă de acnee.

Chisturile acneice sunt cele mai severe și mai dureroase forme de acnee și apar sub forma unor umflături moi, mari și plini de fluid, dezvoltate sub piele. Deși se formează în același mod ca nodulii, ajung să se dezvolte într-o formă mai severă și pot apărea pe față, piept, gât, spate și brațe și din păcate, pot forma cicatrici. 

Indiferent de tipul de acnee de care suferi, să încerci singur să îți storci coșurile nu este o idee bună, deoarece poți împinge din greșeală conținutul lor mai adânc în pori, fapt ce înrăutățește mult situația. În plus, acțiunea mecanică de a stoarce un coș lezează pielea din jur. 

Cel mai bine este să identifici cauzele problemei și să consulți un medic dermatolog, care știe să identifice tipul de acnee de care suferi și care îți poate prescrie un tratament antiacnee care ți se potrivește.  

Cele mai eficiente tratamente care te scapă de acnee

Peelingul chimic este un tratament facial complex, cu tradiție și eficiență garantată, menit să îmbunătățească aspectul pielii de pe față, gât, decolteu și mâini. Acesta presupune aplicarea unei soluții chimice pe piele, prin care se realizează exfolierea. Întrucât există peeling superficial, mediu și profund, în cazul acneei, de cele mai multe ori peelingul mediu este cel indicat, deoarece reușește să netezească tenul încărcat de acnee, penetrând și îndepărtând straturile exterioare superficiale și medii ale pielii. În clinica SKiN MedSpa este folosită linia de top Mediderma, o companie specializată doar în produse medicale destinate exclusiv peelingului chimic. 

Peelingul cu Dermapen este o procedură cu efecte spectaculoase mai ales în cazul cicatricilor și a urmelor cauzate de acnee. Dermapen-ul este un dispozitiv de mezoterapie fracționată, care prin folosirea unor microace de unică folosință creează microcanale în piele, deschizând temporar porii. Prin peelingul cu Dermapen se realizează îndepărtarea surplusului de straturi celulare cu probleme, iar mezoterapia fracționată are efect de lifting, prin refacerea fibrelor de colagen şi elastină. Astfel, pielea ta poate să se regenereze singură,  cicatricile se estompează considerabil, iar tenul dobândește un aspect mai luminos, mai strălucitor, mai radios. 

Peelingul cavitațional cu ultrasunete este una cele mai delicate metode de curățare și exfoliere, folosindu-se o spatulă. Beneficiile acestei proceduri în ceea ce privește acneea sunt: curățarea profundă a pielii, îndepărtarea celulelor moarte, a punctelor negre și a impurităților de pe față, gât, decolteu. Mai ales în  cazul adolescenților care se confruntă cu erupțiile de acnee, este indicat ca tratament de prevenție, începând cu perioada de pubertate, atât în cazul fetelor,  cât și a băieților. 

Hidrodermabraziunea cu JetPeel este un tratament facial care nu presupune contact sau durere, dar care curăță în profunzime și exfoliază tenul încărcat. JetPeel oferă rezultate spectaculoase pentru orice tip de acnee, datorită soluției formulate special pentru tratarea acesteia, dar și a dispozitivului original, câștigătorul anului 2017 al European Health & Spa Award, cel mai prestigios concurs din lume pentru tehnologiile folosite în industria medicală, de frumusețe și estetică. 

Tratamentele cu laser Fotona pot reprezenta o soluție atât în tratamentul acneei active, dar și a cicatricilor post acneice. Prin încălzirea controlată, laserul va reduce inflamația cauzată de acnee, dar și glandele hiperactive care produc sebum în exces. Tratamentul cu laser va stimula colagenul și va ajuta la combaterea acneei pe termen lung. 

Indiferent de tipul de tratament care ți se potrivește, pentru a elimina acneea definitiv, este nevoie de tenacitate și răbdare. Câteodată rezultatele se pot vedea imediat sau pielea poate avea nevoie și de 6 - 12 luni pentru a se vindeca în mod complet. Când ai nevoie de rezultate în lupta cu acneea, vino la SKiN MedSpa! 

Sună la 0729 740 704 sau scrie-ne pe adresa [email protected] pentru a beneficia de o evaluare gratuită a tenului tău și de un plan de tratament personalizat! 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni