ß
  • PRO TV
  • (P) Motosapă sau motocultor? Cum le alegi în funcție de nevoi

(P) Motosapă sau motocultor? Cum le alegi în funcție de nevoi

(P) Motosapă sau motocultor? Cum le alegi în funcție de nevoi

Fie că ești pasionat de agricultură și ai câteva hectare la dispoziție sau ai decis, pur și simplu, că vrei să cultivi ceva în grădină, cu siguranță nu-ți dorești să faci muncă manuală! Mai ales atunci când nu este necesar. 

Tu decizi care este scopul tău, cât de mult vrei să plantezi și unde, iar noi îți spunem dacă alegerea potrivită este o motosapă sau un motocultor. Curaj, este chiar simplu odată ce înțelegi diferențele. 

Unelte specializate sau generale

Deși la bază ambele unelte fac parte din aceeași categorie, cea a motocultivatoarelor,  prima diferență sesizabilă este felul în care poți prelucra solul cu ajutorul lor. 

Motocultorul, spre deosebire de motosapă, este dotat cu o priză de putere ce permite atașarea mai multor accesorii. Astfel, prima diferență este evidentă: motosapa este folositoare doar pentru un singur lucru pe când un motocultor poate acoperi o gamă mai largă de activități prin atașarea unor dispozitive precum: 

  • Freza de pământ; 
  • Bara de cosire;
  • Sapă pentru cartofi;
  • Plug simplu și reversibil;
  • Mașină de tuns gazon cu sac colector;
  • Grebla de adunat fân;
  • Turbină și lamă de zăpadă;
  • Semănătoare;
  • Presa de balotat și altele.

Motosapa, spre deosebire, are o construcție mai mică, fiind dotată cu un motor de mică putere. Versiunea standard este prevăzută cu roți montate la axul de ieșire al transmisiei finale. De asemenea, i se pot atașa un plug sau o remorcă. 

Plantări pe suprafețe întinse sau restrânse

Până să iei o decizie în ceea ce privește alegerea corectă între cele două unelte, ia în calcul și următoarele aspecte: Cu ce fel de suprafață lucrezi? Ce tip de teren? La ce vrei să folosești utilajul? 

Motocultorul te va ajuta să formezi canalele pentru semințe și este, în același timp, prevăzut cu un accesoriu de dozare si plantare. De asemenea, le poate și acoperi. Fiind un utilaj destul de solid, ia în calcul efortul pe care îl vei depune la manevrarea lui, în funcție de greutatea motocultorului, acesta fiind comparativ mai mare decât o motosapă.

Ține minte că motocultorul este de obicei utilizat pe suprafețe mai întinse, este folosit pentru a mărunți pământul la o adâncime mai mare decât cea permisă de motosapă, chiar dacă solul este mai dificil de lucrat datorită durității lui sau dacă este mai umed. Având o capacitate mai mare, un motocultor este evident mai scump. 

Motosapa, pe de altă parte, este în principal folosită cu scopul de a mărunți solul și a ara terenul moale. În funcție de suprafață, poți opta pentru unealta potrivită: peste 2 hectare cu o distanță minimă de 1,2 metri între rânduri - recomandăm un motocultor. Dacă suprafața este mai mică, sub 0,5 hectare, te poți descurca și cu o motosapă care este oricum mai ușor de manevrat, cu o greutate între 30 și 60 de kilograme. 

Fiind folosită în spații mici, motosapa este prevăzută cu o singură viteză, una înainte și una înapoi. La anumite modele există și posibilitatea de a avea doar direcția înainte. Cercetează specificațiile fiecărui model și vezi ce motosape la preț avantajos ți se potrivesc. 

Stabilește ce unealtă este cea mai potrivită pentru activitățile tale și vei fi sigur că ai investit banii cum trebuie. 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni