ß
Cercetări noi despre COVID-19 au adus în prim plan legătura dintre nivelul de vitamina D din corp și rata mortalității în 20 dintre țările europene.
Studiul, condus de dr. Lee Smith (Universitatea Anglia Ruskin) și dr. Petre Cristian Ilie (urolog la spitalul Queen Elizabeth), a fost publicat în publicația Aging Clinical and Experimental Research, potrivit aru.ac.uk.
Studiile au raportat o asociere între nivelul scăzut de vitamina D și susceptibilitatea la infecții acute la tractului respirator. Vitamina D modulează răspunsul globulelor albe din sânge, împiedicându-le să elibereze prea multe citokine (molecule de natură proteică ce transmit informații între celule diferite) inflamatorii. Se știe că virusul COVID - 19 cauzează un exces de citokine pro-inflamatorii.
Italia și Spania au întregistrat un număr foarte mare de decese cauzate de COVID-19, iar noul studiu arată că ambele țări au niveluri medii scăzute de vitamina D în rândul populației în comparație cu țările din nordul Europei. Acest lucru se datorează faptului că persoanele din sudul continentului, în special cei în vârstă, evită soarele puternic, în timp ce pigmentarea pielii reduce sinteza de vitamina D naturală.
Cele mai mari niveluri de vitamina D se găsesc în nordul Europei, datorită consumului de ulei ed ficat de cod și a suplimentelor de vitamina D și evitarea cât mai puțin a expunerii la soare. Țările scandinave se află printre cele cu un număr redus de cazuri de COVID-19.
”S-a dovedit că vitamina D protejează împotriva infecțiilor respiratorii acute, iar adulții în vârstă, grupul cel mai deficitar în vitamina D, sunt cei mai afectați de COVID-19”, a declarat dr. Lee Smith.
Vezi și: Facem bine, ca să ne facem bine! PRO TV Plus aplaudă medicii din linia întâi