ß
Când oamenii de rând aveau acces limitat la testări pentru Covid-19, din cauza numărului redus de kituri, persoanele înstărite și-au putut verifica starea de sănătate, pe bani.
Persoanele importante și cu bani de peste Ocean au putut apela, încă din prima fază a pandemiei, la testări profesionale pentru Covid-19. Printre VIP-urile care au recunoscut că au fost testate de Covid-19 cu multe zile înainte ca boala să fie o problemă de sănătate publică în SUA se numără actorul Idris Elba și fostul jucător de baschet Charles Barkley.
În SUA există așa-numitele servicii medicale la domiciliu, care asigură celor interesați, contra cost, accesul la o gamă cuprinzătoare de facilități. Unul dintre acestea este Concierge MD LA, al cărui fondator este medicul Abe Malkin.
Doctorul a explicat pentru Yahoo Entertainment cum se fac testele pentru Covid-19 în regim privat și, mai ales, cât costă.
Medicul a dezvăluit că, înainte de pandemia de coronavirus, abonații săi îl solicitau pentru perfuzii, injecții și pentru tratarea adicțiilor. Acum, toată lumea sună pentru testări de Covid-19.
„În martie am început testările PCR, prin exsudat nazal. Acum, că au scăzut cazurile în mod covârșitor, oamenii solicită teste pentru anticorpi, ceea ce e bine, fiindcă sunt rapide și mult mai disponibile”, spune dr. Malkin.
Medicul spune că un abonat al serviciilor oferite de firma sa va plăti 299 de dolari pentru un test de Covid-19 realizat la domiciliu de un specialist. De la declararea epidemiei pe teritoriul SUA, Concierge MD LA asigură astfel de servicii pentru orice american, chiar dacă nu este abonat.
„Mai întâi stabilim ce fel de test este potrivit pentru ei. Pentru cineva cu simptome, recomandăm un test cu tampon nazal, pentru că este cea mai bună metodă de diagnosticare. Trimitem pe cineva acasă la tine, luăm proba din nas, o ducem la laborator și îți trimitem rezultatul în 48-72 de ore”, mai spune medicul.
În România, clinicile private au fost incluse în programul național de depistare a infecției cu SARS-CoV-2, însă testările se fac la punctele de lucru ale operatorilor medicali. Asigurații care au bilet de trimitere de la medicul epidemiolog nu plătesc testarea, fiindcă e decontată de stat prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Cei care nu au o recomandare medicală de la specialist, dar vor să facă testul, trebuie să achite contravaloarea serviciului. În România, un astfel de test costă între 250 și 350 de lei.
Fotografii: Getty Images/@abemalkinmd
Vezi și VIDEO: Viaţa bate vlogul - sez. 2, episodul 7: ”Comuniștii ne-au luat tot! Din palat ne-am mutat în cort
Gallery