La începutul lunii aprilie, cercetătorii chinezi de la Universitatea din Hong Kong au făcut noi studii referitoare la temperaturile la care noul coronavirus se răspândește, este activ și moare.
Potrivit datelor oferite, temperatura de 4 grade Celsius este ce la care coronavirusul se răspândește cel mai ușor, iar odată cu creșterea temperaturii, virusul își pierde in putere. Odată ce temperature trece de 30 de grade Celsius, COVID-19 face tot mai greu victime, iar la o temperature de 70 de grade Celsius, el este aproape neutralizat, au mai dezvăluit cercetătorii chinezi.
Plecând de la acest studiu, medical Emilian Popovici, care este vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie și profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, a dezvăluit ce s-ar putea întâmpla cu noul coronavirus la vară, atunci când temperaturile vor crește destul de mult.
„Unele studii susțin această idee, a reducerii transmisibilității pe perioada de vară. Deci, nu a dispariției virusului! Că și asta este foarte important de înțeles: nu înseamnă că pe perioada de vară virusul dispare datorită creșterii temperaturii. El își scade transmisibilitatea. Să ne gândim la un exemplu: ce temperatură atinge volanul unei mașini, un obiect în general contaminat, că n-avem ce face, când bate soarele în parbriz. Nu putem să punem mâinile pe volanul ăla! Deci, în mod clar că nici virusul acolo nu se simte foarte confortabil. Pe perioada sezonului cald, în cazul în care vom avea temperaturi constant crescute, de 37 de grade plus, vom asista la o scădere a transmisibilității. Credința mea ca epidemiolog este că în sezonul de vară transmisibilitatea se va reduce”, a spus, la Digi 24, medicul epidemiolog Emilian Popovici.
foto: Shutterstock
Vezi și: Facem bine, ca să ne facem bine! PRO TV Plus aplaudă medicii din linia întâi