ß
Oamenii de știință au descoperit o nouă mutație care ar putea indica faptul că virusul poate fi ”slăbit”.
Descoperirea este similară cu cea identificată în virusul Sars din 2003, care a marcat o schimbare semnificativă în cursul epidemiei, spun experții, conform publicației The Sun.
Citește și: Primul caz de Covid-19 din Europa, înregistrat în decembrie 2019. Specialiștii și-au dat seama acum
Într-o probă recoltată de echipa de cercetare a Arizona State University, oamenii de știință au descoperit dispariția a 81 de gene - un model care a putut fi observat și în cazul epidemiei SARS.
Noua mutația ar putea slăbi virusul în așa măsură încât să nu mai poată înfrânge sistemul imunitar, arată raportul făcut de echipa de la Arizona State University.
Cercetătorii au prelevat 382 de mostre de la pacienții cu coronavirus și au observat ca la una dintre acestea lipsea o bună parte din materialul genetic al virusului.
La fel s-a întâmplat în cazul virusului SARS, care a declanșat epidemia din 2003. Infecția nu mai are impact atât de mare, spun experții, adăugând că acest lucru ar putea însemna declinul pandemiei.
Autorul studiului pune că ”este o descoperire destul de semnificativă”, care ar putea indica direcția corectă celor care se ocupă de conceperea unui vaccin.
Comparația cu HIV
Studiul a făcut și o comparație între Covid-19 și HIV - un virus care suferă constant mutații, făcând miliarde de copii într-o singură zi.
Cercetătorii sugerează însă că noul coronavirus este mai ”stabil” decât HIV, ceea ce înseamnă că sunt mai multe șanse de a găsi un vaccin pentru a-l anihila.
Viața bate vlogul - sez. 2, episodul 7