• PRO TV
  • Atena Boca, fondator LaPrimulBebe: ” Voluntariatul dă sens vieții noastre, a tuturor”

Atena Boca, fondator LaPrimulBebe: ” Voluntariatul dă sens vieții noastre, a tuturor”

Atena Boca, fondator LaPrimulBebe: ” Voluntariatul dă sens vieții noastre, a tuturor”

La începutul lunii aprilie, asociația LaPrimulBebe demara o campanie umanitară de sprijinire a celor aflați în prima linie în lupta împotriva Covid. În numai 5 zile de la lansare, membrii acestei asociații cu grup online de funcționare reușeau performanța de a strânge suma de 235.000 de euro pentru materiale de protecție pentru medicii aflați în prima linie și 2 ventilatoare și 8 monitoare funcții vitale. 

A fost nevoie de un singur apel către comunitate, de 11.052 de părinți din 23 de județe ale țării care s-au implicat în campanie și au donat și de o impresionantă sumă strânsă doar de ei pentru #PrimaLinie. Acum, fondatoarea Atena Boca spune că o parte din materialele de protecție au luat deja drumul spitalelor și se așteaptă 8 monitoare de funcții vitale și cele 2 ventilatoare. „Dacă ai trăit o viață fără să îi ridici uneori pe cei de lângă tine este foarte posibil să nu îți fi făcut treaba pe acest pământ”, spune Atena, care la începutul acestui an a fost numită de Facebook una dintre femeile din Europa care prin munca sa reușește să schimbe în bine societatea. Iată cum!  

Atena, în numai 5 cinci zile ați reușit împreună cu comunitatea LaPrimulBebe să strângeți 235.000 de euro pentru materiale de protecție și ventilatoare. Te așteptai?

Mă așteptăm, da. Comunitatea LaPrimulBebe este o comunitate foarte puternică și unită, care a făcut astfel de acțiuni umanitare de două ori pe an, în ultimii șapte ani. Ne-a depășit așteptările numărul de părinți implicați în campanie. Credeam că vor fi mai puțini decât în campania anterioară. Au fost însă peste 11.000 de părinți.

Când ai luat decizia de a face această campanie și cum a fost ea primită de membrii grupului?

Am luat decizia uitându-ne la nevoile grupului. Deși aveam plănuită campania umanitară clasică, la început de mai, am înțeles că mamele noastre simțeau nevoia să se implice în lupta împotriva Covid. Nimeni nu avea sufletul în altă parte, în această perioadă. Așa că amanulat campania umanitară din mai și am organizat una nouă mai repede, #PrimaLinie, pentru a sprijini prima linie de medici. 

Ce se întâmplă cu donațiile voastre, în ce stadiu sunteți?

Echipamentele au ajuns în țară deja, încă de săptămâna trecută și au început să plece spre spitale. De asemenea, au fost comandate cele 8 monitoare de funcții vitale și 2 ventilatoare. Așteptăm livrarea.

Cum funcționează la voi în comunitate campaniile umanitare și care crezi că este secretul succesului lor? Cum reușește un grup de mame să strângă astfel de sume?

Secretul campaniilor noastre umanitare este munca imensă din spate, faptul că de șapte ani oferim zi de zi sprijin emoțional și informațional mamelor noastre, le oferim un mediu educat, diplomat, empatic și de încredere, unde își pot găsi partenere de drum într-o perioada extraordinar de grea pentru orice femeie. Organizând pentru ele peste 250 de evenimente de educație parentală, cu zeci de mii de părinți prezenți la ele. Sigur că sistemul licitațiilor noastre este unul dezvoltat în ani de zile, sistem despre care le-am vorbit și inginerilor Facebook din Silicon Valley la cererea lor, însă secretul stă în comunitate, în faptul că mamele apreciază ajutorul primit si vor să de a înapoi.

Ce sumă ați reușit să strângeți până acum în campaniile umanitare desfășurate de-a lungul anilor și ce destinație au avut banii?

Am strâns până în prezent 1.700.000 de euro. A fost cumpărată aparatură esențială pentru maternități cu grad mare de prematuritate în București, Iași, Galați, Brașov, Sibiu, Cluj, Ploiești, a fost dotată secția de terapie intensivă Marie Curie cu un sistem performant de supra-avertizare care scade mortalitatea semnificativ, spitalul de pediatrie Moreni este în prezent reabilitat și se află în fază de finalizare, refacerea secției de neo-natologie Vâlcea este în curs de proiectare, a fost reabilitat laboratorul de oncologie pediatrică Louis Țurcanu Timișoara și cu fondurile strânse de mamele noastre a fost amenajat un etaj în refugiul părinților cu copii bolnavi de cancer MagicHome, etaj care poartă numele LaPrimulBebe.

 Aveți de gând să continuați și la toamnă campania #PrimaLinie?

În fiecare campanie umanitară strângem fonduri pentru un proiect nou, deci în decembrie ne vom uni din nou forțele. Căutăm mereu proiecte de sănătate cu impact mare, cu ajutor considerabil pentru mulți copii și mame, acolo unde găsim oameni care își doresc acest ajutor, care îl iau și îl multiplică.

Cum arată pentru voi, membrii LaPrimulBebe, carantina? Dar pentru tine, ca mamă, ce activități noi ai deprins, cum petreci timpul cu copiii?  

Nu este o perioadă ușoară pentru nimeni. Orice schimbare de la rutina zilnică produce un mic haos, înainte ca lucrurile să se așeze în noua realitate. Să fii mama, să organizezi treburile casnice și să îți faci și jobul de acasă, cu zgomotul de fundal al copiilor și întreruperi permanente este o provocare uriașă. E de mare ajutor comunitatea noastră online, în această perioada. Mamele au un loc unde să prindă putere una de la altă, unde să se susțină una pe cealaltă și unde să se retragă atunci când simt că nu mai pot. Le citesc enorm, ascultăm povești audio și atunci cand am putere facem căutări de comori prin casă.

Facebook te-a numit la începutul acestui an una dintre femeile din Europa care prin munca sa reușește să schimbe în bine societatea. Alături de ce alte femei te regăsești, din ce domenii vin ele? Și de ce crezi că în România astfel de nume se ridică din rândul ONG-urilor sau al mediului privat?

Da, am fost foarte onorată să mă aflu în acea lista. Nu cred că doar în România se ridică astfel de nume din rândul ONG-urilor, am văzut că asta se întâmplă peste tot în lume. Și cumva este firesc, pentru că oamenii care lucrează în folosul societății și care au rezultate remarcabile sunt în general oameni pentru care activitatea lor este misiune de viață. Misiune în care cred cu tot sufletul și căreia i se dedică 100%. Mai rar vezi dedicare 100% în sectorul privat, unde de multe ori remunerația, poziția sau puterea sunt mai importante decât misiunea companiei.

Când ți-ai dat seama că vrei să faci ONG? Și de când ai LaPrimulBebe cum percepi voluntariatul la români?

Atunci când, acum mulți ani la începuturile LaPrimulBebe mamele au început să trimită bani mulți în contul meu personal pentru a ajuta un băiețel bolnav și m-am speriat. Voluntariatul dă sens vieții noastre, a tuturor. De multe ori avem tot ce ne trebuie, familie, job, bani și ne simțim neîmpliniți. Ne lipsește sensul. Multe mame ni se alătură pentru că simt că vor o schimbare pentru copiii lor, pentru că învață alături de noi lucruri interesante din ce înseamnă o comunitate online, pentru că se simt singure și nebagate în  seamă în perioada concediului de creștere a copilului, pentru că văd că sprijinul lor ajută alți oameni. Pentru că dacă ai trăit o viață fără să îi ridici uneori pe cei de lângă tine este foarte posibil să nu îți fi făcut treaba pe acest pământ.

Cum vă afectează pe voi această criză și ce nevoi are în acest moment o asociație precum a ta? Voi dați mult societății, dar ce nevoi concrete aveți voi pentru a vă continua misiunea?

Ne afectează mult. O parte din susținerea financiară a asociației, a angajaților și a colaboratorilor noștri venea din parteneriatele comerciale în evenimente, evenimente care nu mai există acum. Nevoia noastră cea mai mare este de fonduri, bani cu care să susținem oamenii extraordinari din echipa. Așa cum știe orice antreprenor, mai ales cei din servicii, cea mai mare componentă financiară sunt salariile.

Viața bate vlogul - sez. 2, episodul 6: Maximilian: "La 12 ani am câștigat prima mie de euro"

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni