ß
La două luni după ce s-a declarat stare de urgență, romanii vor avea permisiunea să părăsească localitatea în care locuiesc, în scopuri turistice. Vestea a dat-o premierul Ludovic Orban.
După 15 mai, românii vor putea ieși din nou fară declarație pe proprie răspundere și vor putea pleca la munte sau la mare.
Întrebat despre deplasarea în scop turistic, Ludovic Orban a spus că “nu va fi interzisă ... o să fie inclusă în lista motivelor întemeiate pentru care se poate ieşi, care va fi o listă mai largă decât listele obişnuite". (…) După data de 15 mai vom elimina restricţiile de circulaţie în interiorul localităţii total, şi, de asemenea, vom păstra doar anumite restricţii pentru deplasarea în afara localităţii”.
“În primă fază vom ridica acele restricţii pentru care există cel mai mic risc epidemiologic, ridicarea restricţiilor se vă face gradual. Vom aştepta o perioadă de timp, cât e perioada, de 14 zile - 15 zile, pentru a vedea dacă sunt efecte privitoare la diseminarea sau răspândirea virusului, după care, evident, vom trece la următoarele măsuri. De asemenea, trebuie pregătite şi măsuri de protejare, dacă dăm drumul la restaurante trebuie să stabilim nişte reguli şi proprietarii de restaurante vor trebui să se adapteze acestor reguli, la fel şi în cazul unor posibile...creşe, grădiniţe", a declarat Orban, joi, întrebat dacă grădiniţele şi creşele vor fi redeschise în acest an.
Deși șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, nu vrea să le dea speranțe false românilor legate de vacanța de vară.
“Nu pot să spun acest lucru până nu vedem evoluția coronavirusului, nu numai în România, ci și în alte zone. Pentru România, trebuie să vedem cum merg lucrurile și cum merg procedurile de relaxare a restricțiilor. Dacă vom ajunge la o relaxare mai largă sau nu, pe baza evoluției bolii. Așa că încă e devreme să vorbim de concedii,” a declarat Raed Arafat pentru Digi24.
Vezi si: Ce trebuie să facă miile de români care și-au plănuit vacanța de vară în resorturile din TurciaMedicul Valeriu Gheorghiţă, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila", a declarat luni pentru AGERPRES că excursiile cu cortul sau în rulote ar putea deveni, cel puţîn în următorii doi-trei ani, un nou trend.
El a precizat că, în condiţiile în care va exista un context general favorabil în ceea ce priveşte scăderea numărului de cazuri cu noul coronavirus, s-ar putea lua calcul în această vară o destinaţie de vacanţă, "ideal" în ţară şi nu în zone aglomerate.
"Dacă ne gândim la plecarea în afara ţării aici trebuie să avem grijă la destinaţie - adică ţara în care urmează să mergem. Nu toate ţările se confruntă cu acelaşi nivel al epidemiei, sunt ţări în care nivelul infecţiilor a crescut la o rată foarte mare. Nu există nicăieri certitudinea că riscul de expunere este mai mare sau mai mic. Din punct de vedere medical, este bine să mergi acolo unde ai un nivel de siguranţă mai bun", a adăugat Gheorghiţă.
În opinia acestuia, trebuie să se evite locurile de cazare în care este un număr mare de persoane, precum hotelurile cu programe all inclusive.
"Este preferabil să accesăm acele locuri de cazare în care nu este un număr foarte mare (n.r. - de persoane). În niciun caz acele hoteluri care pun la dispoziţie programe de tip all inclusive, pentru că riscul de aglomerare va fi unul foarte mare. Cred că trebuie să mergem pe profil de tip casă, unde eventual să mergi cu familia, de închiriat un apartament şi mai puţin probabil zone hoteliere cu un număr foarte mare de turişti. Riscul nu poate fi redus la zero niciodată", a arătat medicul.
Turismul românesc vă fi prioritar în această vară şi cred că românii se vor simţi în siguranţă în ţara lor, a declarat, luni, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
"Eu cred că românii se vor gândi la călătorie când se vor simţi în siguranţă şi se vor simţi în siguranţă în ţara lor. Eu cred că turismul românesc va fi prioritar în această vară. Toţi sperăm că să ridicăm din restricţiile impuse în momentul de faţă şi aştept veşti în primul rând de la Ministerul Sănătăţîi vizavi de acest lucru, pentru că oricât am vrea noi la Ministerul Economiei, oricât am vrea noi operatorii economici din turism să pornim turismul, dar atâta timp cât din partea celor care răspund de sănătatea populaţiei nu avem un verde, un green light nu putem face mare lucru", a precizat Popescu, la Realitatea Plus.
În ceea ce priveşte călătoriile în afara ţării, ministrul a precizat că în primul rând trebuie deschise graniţele ţării, decizie pe care nicio ţară încă nu a luat-o.
"Ca să putem călători în altă ţară trebuie să deschidem graniţele ţării. Nu am văzut până acum nicio ţară că şi-a deschis frontierele, haideţi să le luăm treptat, pas cu pas, să vedem că s-au deschis frontierele celorlalte ţări şi că putem călători ca înainte liber în Europa şi evident că atunci când vom putea călători şi ne vom putea simţi în siguranţă şi vom simţi această nevoie, vom pleca toţi. Sunt convins. Şi eu şi dumneavoastră şi toţi românii ne dorim să avem o vacanţă cât de mică ca să ne odihnim după această criză", a subliniat Popescu.
Gallery