O dată cu venirea primăverii debutează și sezonul grătarelor încinse afară, ce sfârâie sub greutatea preparatelor delicioase și suculente, prevestind parcă, momentele speciale de bună dispoziție și răsfăț culinar în compania familiei noastre.
Norocoșii care locuiesc la casă sau beneficiaza de un spațiu potrivit pentru gratare de gradina și vor să treacă la următorul nivel de gătit în aer liber, au la dispoziție posibilitatea unică în România de a comanda un grătar cu totul și cu totul special, disponibil în oferta sibienilor de la PEFOC.
Grătarul ceramic Big Green Egg este rezultatul de inspirație antică cu o vechime de peste 3000 de ani, apărut pentru prima dată în Asia de Est. Se prezintă sub forma unor cuptoare rotunde, fabricate din material ceramic, de aici venind și denumirea de kamado, ceea ce în traducere liberă înseamnă inimă. Ineditul acestui tip de grătar ceramic constă în forma lor rotundă ce permite fluxului de aer din interior să transforme preparatele gătite în adevărate delicii culinare ce își vor păstra intacte, la finalul procesului de gătire, frăgezimea și aromele deosebite. La fel ca și în cazul unui semineu pefoc căptușit cu plăci ceramice, căldura din interiorul cupolei este dispersată uniform, la temperatura dorită, cu diferența că acesta funcționează doar pe bază de cărbuni.
Povestea acestui tip de grătar kamado, începe cu multe secole în urmă când au început să fie folosite în Asia de Est sub forma unor cuptoare tradiționale, prevăzute cu un tip de ușă sobă, confecționate din lemn și acoperite cu lut. Ulterior, acest predecesor al lui Big Green Egg a fost descoperit, îmbunătățit și adoptat de către japonezi, care se referă cu drag la cuptoarele lor rotunde din lut, prin denumirea de "kamado".
Începând cu secolul 20, soldații americani implicați în luptele din Japonia, au fost primii din afara Asiei care au descoperit cât de delicioase și suculente ies mâncărurile preparate cu ajutorul acestui grătar special. La întoarcere, mulți dintre ei au ales să ia ca suvenir, grătare kamado, gândindu-se să aducă și celor dragi de acasă, această nouă experiență culinară.
Așa a aparut în Atlanta anilor 70, compania fondata de Ed Fisher (Big Green Egg) care a permis tuturor gurmanzilor din SUA să cumpere un kamado. Dacă la început, compania acestuia se limita la a importa grătare din Japonia, cu timpul s-a intervenit prin îmbunătățirea constantă al acestei miraculoase mașini de gătit cu origini străvechi, folosindu-se cunoștințele contemporane, tehnicile de producție și materialele inovatoare.
În prezent, aceste cuptoare tradiționale din lut (strămoșul soluțiilor de mortar refractor din prezent) s-au transformat radical, fiind adaptate la cerințele vremurilor moderne. Confecționate parțial și din ceramică special dezvoltată de NASA, kamado au luat forma unor grill-uri perfect funcționale cu design special, ideale pentru sesiuni de răsfăț culinar în aer liber. Putem remarca că actuala generație de grătare Big Green Egg este rodul unei combinații de înțelepciune antică și tehnologie modernă.
Ai o familie numeroasă sau un grup mare de prieteni gurmanzi și adori să-i suprinzi, gătind într-un stil profesionist? Sau îți place pur și simplu să gătești cu stil? Dacă la vreuna din întrebări, răspunsul tău este afirmativ, atunci Big Green Egg este partenerul tău perfect!
Pefoc.ro îți pune la dispoziție o gamă completă de grătare performante din ceramică prevăzute cu capac (kamado) și accesoriile aferente, care să transforme gătitul in aer liber, într-o experiență culinară cu adevărat desăvârșită, din toate punctele de vedere.