• PRO TV
  • Ce se întâmplă acum cu pangolinii, despre care se crede că sunt sursa noului coronavirus

Ce se întâmplă acum cu pangolinii, despre care se crede că sunt sursa noului coronavirus

Ce se întâmplă acum cu pangolinii, despre care se crede că sunt sursa noului coronavirus

Pangolinii sunt cele mai traficate animale din lume, doar că de când a început pandemia de coronavirus, situația lor s-a schimbat.

Înainte să apară pandemia de coronavirus, pangolinii erau cele mai traficate animale din lume și, prin urmare, o specie în pericol de dispariție. Doar că, în ultimele săptămâni, s-a tot speculat legătura lor cu răspândirea lui Covid-19, iar guvernul din China a fost nevoit să ia măsuri drastice. 

Citește și: Spania își redeschide plajele pentru vară, dar vor exista reguli stricte

Una dintre întrebările-cheie ale omenirii, în acest moment, este de unde provine Covid-19. Mai multe animale sunt purtătoare de coronavirus și potențiale surse de infecție. Cele mai multe răspunsuri s-au îndreptat, totuși, spre pangolini.

Aceștia sunt mamifere unice, cu trupul acoperit cu solzi duri din keratină, la fel ca unghiile umane. Pangolinii nu au dinți și se hrănesc cu furnici și termite și, de regulă, sunt nocturni și foarte timizi. Deși seamănă cu furnicarii, cele mai apropiate rude aparțin grupului de carnivore din care fac parte lupii și felinele. 

Din păcate, aceștia sunt vânați la scară largă: carnea lor este considerată o delicatețe în câteva țări din Asia, în special China și Vietnam, iar solzii lor sunt folosiți în medicina tradională chineză. 

Ideea că de la pangolini provine Covid-19 a fost înaintată pe 7 februarie, de South China Agricultural University, ai cărei cercetători au spus că secvența genetică a coronavirusului depistat la oameni și la pangolini este asemănătoare în proporție de 99%. 

Apoi, povestea a luat o întorsătură neașteptată. Pe 20 februarie, cercetătorii au spus că virusul de la pangolin ”nu prea poate fi conectat direct cu pandemia pentru că, la nivelul genomului, doar 90% coincidea cu cel uman”. 

Cu toate acestea, guvernul din China a luat măsură drastice și, pe 24 februarie, a interzis vânzarea și consumul de animale sălbatice, inclusiv pangolinul. Autoritățile au început să închidă piețele de animale sălbatice din toată țara. 

Între timp, ideea că pangolinii au avut un rol în apariția Covid-19 nu a dispărut.

Pe 17 martie, un studiu condus de Kristian Andersen la Scripps Research din La Jolla, California, arăta că sursa coronavirusului ar putea fi liliecii, iar că gazda intermediară, care a făcut posibilă transmisia la om, ar fi pangolinul. 

Mai mult decât atât, un studiu publicat pe 26 martie în Nature spune că virusurile din liliac și pangolin s-au întâlnit, probabil în aceeași gazdă, și au făcut schimb de gene. ”Recombinarea este frecventă în aceste tipuri de virusuri. Este o speculație, dar este foarte posibil ca așa să se fi declanșat pandemia”.

Foto: Getty

 Trending Review cu Daragiu - Episod nou

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni