ß
Deși în Franța, Olanda, Danemarca și Germania s-au reluat parțial cursurile școlare, în România reînceperea anului școlar stârnește o mulțime de controverse, atât printre oamenii politici, cât și printre profesori și părinți.
Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre o relaxare a măsurilor de carantina după 15 mai, iar premierul Ludvic Orban spunea, înainte de Paște, că ia în calcul și reluarea școlilor după această dată.
În acest context, primarul Bucurestiului, Gabriela Firea, a ținut să precizeze că ea nu este de acord cu reluarea cursurilor cu data de 15 mai.
"Copii cu mască de protecţie mi se pare o imagine dureroasă. Sfâşietoare. Iar pentru elevii din clasele mici, aproape imposibil. Sunt foarte activi, nerăbdători, aleargă, se mişcă... e normal! De aceea sunt copii! Am spus şi ieri, şi aseară, la TV, că nu văd că pe o soluţie bună redeschiderea grădiniţelor şi a şcolilor după 15 mai. Este, încă, foarte periculos! Virusul e printre noi! Din ce în ce mai agresiv! Copiii, prin natura lor, nu vor putea respecta cu stricteţe măsurile sanitare şi de distanţare socială. Se vor contamina, vor face forme uşoare (Slavă Domnului!) dar vor transmite coronavirusul cadrelor didactice şi părinţilor, bunicilor. Va fi o nenorocire! Vor fi mii de îmbolnăviri!", a scris Firea pe Facebook.
„Dar cu toată tăria cred că ne trebuie urgent un plan serios pentru relansarea treptată a economiei. Nu vom mai putea rezista mult timp cu motoarele economiei încetinite. Aici să ne concentrăm mai bine şi să privim cu respect spre ţările civilizate, de unde putem prelua modele de bune practici", a adăugat Firea.
Premierul României, Ludovic Orban, a declarat joi că decizia legată de reînceperea școlilor este în analiză și că va fi luată împreună cu Ministerul Educației și al Sănătății pentru „reduce la maxim orice risc de îmbolnăvire a copiilor mici”.
Ministrul Educaţiei Naţionale, Monica Anisie, a spus, miercuri, că elevii care au acces la internet şi calculator sunt obligați să participe la cursurile online desfăşurate de profesori, iar ei pot fi notaţi pentru această activitate, nota putând fi trecută în catalog, la revenirea la cursuri, cu acordul părinţilor sau elevilor.
Anisie a mai spus că specialiştii recomandă că o lecţie online să dureze 40 - 50 de minute.