ß
  • PRO TV
  • (P) Cum să evităm problemele stomacale la copii

(P) Cum să evităm problemele stomacale la copii

(P) Cum să evităm problemele stomacale la copii

Copiii au un sistem imunitar în formare, și totodată și sistemul de enzime și probiotice vitale pentru procesele digestive sunt în formare.

Prin urmare, e firesc ca anumiți copii să fie mai sensibili la anumite preparate alimentare, la anumite ingrediente.

Nu toți copiii reacționează la fel la același tip de preparat. Explicația e simplă. Fiecare copil vine cu un bagaj genetic, are o moștenire de la părinți. A crescut într-un anumit mediu și în plus, sunt șanse să ne mirăm ca adulți la capitolul ce surprize ascunde intestinul gros, că și copii lucrurile sunt și mai imprevizibile.

Un copil poate să treacă ușor de la dureri abdominale, la crampe, usturimi, senzația de vomă, arsuri sau diaree. În caz de diaree e simplu. Îi putem administra o doză de furazolidon forte dacă are peste 12 ani.  Dar dacă are indigestie trebuie să înțelegem mai întâi cauza ei.

De exemplu la copii vezica biliară încă nu e capabilă să înțeleagă alimentele procesate și atunci e bine să evităm tot felul de preparate din comerț hiper procesate, junk food sau dulciurile sintetice. Vorbim despre copii de la 5 ani la 12-14 ani.

Partea superioară a sistemului digestiv și a zonei de tranzit intestinal este cea mai predispusă la diferite probleme din cauza alimentației.

Sau, să nu uităm că în cazul unei intervenții chirurgicale cum ar fi o operație de apendicită, este important să înțelegem și simptomele pentru că această criză are legătură cu zona stomacului și poate fi declanșată de anumite alimente.

Dacă vorbim în schimb de o perioadă mai mare de 3 luni de dureri de burtă, atunci cauzele durerii abdominale pot avea legătură cu o intoleranță la o anumită substanță: - lactoză în cazul preparatelor pe bază de lapte de vacă, capră, oaie, produse derivate și atunci se recomandă consumul de lapte de migdale sau soia fără lactoză, gluten și așa mai departe.

Este important ca înainte de a începe un tratament să se consulte un medic specialist care va elimina alte cauze și va putea efectua o verificate amănunțită a abdomenului cu diferite echipamente și aparaturi.

Totodată, la un copil, o boală inflamatorie intestinală cu durere in zona buricului, senzatia de greata si varsaturi si dureri în zona plexului solar, o zonă superioară a stomacului, poate arăta chiar probleme ale tractului digestiv. Dar la copii cele mai frecvente manifestări ale durerilor abdominale au legătură cu indigestiile.

Simptomele indigestiei la copii

La debut, copilul se va plange intai de dureri aparute in regiunea abdominala, senzatii care vor fi insotite la scurt timp de o stare de greata ori chiar de voma.

Cel mic va simți arsuri gastrice, se va confrunta cu balonare, va avea gaze intestinale . Uneori poate sa aiba si probleme cu diareea ori, la polul opus, cu constipatia, în funcție de combinatia de alimente pe care a facut-o si de modul in care organismul lui a reacționat la ea.

În cazul copiilor mai mari și al adolescenților, indigestiile se manifestă printr-un disconfort în zona abdomenului superior: senzație de prea plin în stomac și de arsură gastrică, stări de greață – asociate uneori cu vărsături –, balonare – asociată cu regurgitarea, cu eructații și/sau cu flatulență și, uneori, cu diaree.

Simptomele indigestiei alimentare la bebelusi

În cazul bebelușilor, cel mai vocal simptom dat de problemele de digestie sunt colicile abdominale. Ele apar mai ales din cauza unor erori în tehnică de hrănire sau unor intolerante alimentare, dar pot fi influențate și de starea emoțională a părinților sau a celor care îi hrănesc.

Cum se poate ameliora și elimina indigestia

În cazul copiiilor mai mari, pentru atenuarea senzației de greață și pentru o digestie cât mai ușoară, este important să se aleagă alimente cu gust și cu miros neutre, precum: supele, piureurile de legume, orezul pregătit simplu, pâinea prăjită, biscuiții sărați sau cu ghimbir (dar puțin dulci), ouăle fierte țări, brânza de vaci, iaurturile (simple, asta dacă acel copil poate tolera lactoza), fructele Într-o indegestie trebuie evitate sucurile carbogazoase, carnea procesată sau alimentele cu prea mulți aditivi.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni